Ezeket látta már?

Meleg telek után súlyosabb influenzajárvány várható!

2013.02.12. Módosítva: 2015.11.04.

A meleg teleket követően hamarabb kezdődik a következő évi influenzajárvány, amely súlyosabb is lesz - mutatták ki amerikai kutatók. A 2012-13. évi influenzajárvány szokatlanul korán - már decemberben - elkezdődött az Egyesült Államokban, és az átlagosnál sokkal több emberre terjed ki. Az Arizonai Állami Egyetem kutatói az okokat keresve összefüggést találtak a klímaváltozás és az influenzajárvány korábbi megjelenése között.

A szakemberek 1997-től napjainkig áttekintették az influenzajárványok adatait és egybevetették az időszak időjárásának alakulásával.

Meleg telek után súlyosabb influenzajárvány várható!

A múlt tél a feljegyzések szerint az egyik legmelegebb volt az Egyesült Államokban, az idei influenzajárvány pedig az egyik legsúlyosabb. Korábban kezdődött és az influenzavírus egy sokkal virulensebb típusa, a H3N2 az uralkodó.

Az adatok elemzéséből az arizonai szakemberek kimutatták, hogy akkor, amikor az Egyesült Államokban enyhébb tél volt "a következő influenzajárvány 72 százalékkal súlyosabb volt az átlagosnál, a járvány növekedési rátája az átlagosnál 40 százalékkal magasabb volt és az átlagosnál 11 nappal korábban tetőzött". 80 százalék volt az esély arra, hogy még az év vége előtt jelentkezett.

Melegebb teleken az influenza kevésbé terjed. Kevesebben kapják meg, ez vonatkozik, mindkét vírusra, az A-ra és a B-re egyaránt. Emiatt a lakosság nagyobb aránya lesz kevésbé védett a következő évben. Kevesebb ember oltatja be magát - idézte Sherry Towerst, a tanulmány vezető szerzőjét a LiveScience tudományos hírportál.

Az influenzaoltás néhány hónap után elveszti képességét arra, hogy védelmet nyújtson a vírussal szemben, így az adott évben kapott oltás nem segíti az immunrendszer védelmét a következő években. Ráadásul különféle vírustörzsek ütik fel fejüket, és folyamatosan mutálódnak is a vírusok, így az adott évi hatásos vakcina valószínűleg nem nyújt védelmet a következő évben - olvasható a hírportálon.

A PLOS Currents: Influenza című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban a szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés következtében egyre gyakoribbak lesznek a 2011-12 évihez hasonló melegebb telek, és a tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az új influenzaoltás gyors előállítása és terjesztése mérsékelheti a következő influenzajárványok súlyosságát.

Forrás: MTI