Ezeket látta már?

Mennyire véd, ha 5 hét múlva kapjuk meg a 2. dózis Pfizert?

oltás, védőoltás, vakcina, koronavírus, covid

3 hét helyett 5 hétre halasztotta a kormány a Pfizer vakcina 2. dózisának beadatását. A gyártó nem örül neki.

A jelenség nem új, hiszen márciustól él az a szabály, miszerint a Pfizer 2 dózisát nem 21, hanem 35 napra adják be. Az ok egyszerű: így több ember tudja megkapni az első oltást.

A Pfizer nem tudja, mennyire hatásos a 2. dózis beadása 21 napon túl

A Telexhez szerint az egészségügyi szektorban dolgozók egy része szerint aggályos lehet, ha egy saját gyártó ajánlásánál hosszabb idő telik el a két vakcina beadása között.

A lap megkérdezte a Pfizert a döntésről, és a gyártó azt mondta, hogy a klinikai teszteléseket 21 napos kihagyással végezték, így biztosat mondani kizárólag arról tudnak vagyis azt tudják megerősíteni, hogy ha a 2. dózist a 21. napig megkaptuk, a vakcina nagy hatékonyságú.

A vakcina biztonságosságát és hatásosságát más ütemterv esetén nem értékelték. Az eredmények alapján a részleges védelem már az első adag után 12 nappal megkezdődik, de arról nincsenek adataik, hogy ez a védelem 21 nap után is fennmarad-e. A gyártó így nyilatkozott:

„Bár az alternatív adagolási rendekről az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer úgy véli, kritikus fontosságú, hogy az egészségügyi hatóságok az esetleges alternatív ütemtervek eredményeit nyomon kövessék, és biztosítsák, hogy minden oltandó személy a lehető legmagasabb védelmet kapja, ami két oltóanyagdózissal történő immunizálást jelent”

42 napon belül még hatásos lehet a 2. dózis

Tény azonban, hogy nem csak itthon, hanem a világ számos országában is kitolják a 2. dózis beadását: a briteknél például 12 hétre, a dánoknál 6 hétre. Bár a vakcinát engedélyező Európai Gyógyszerügynökség is 21 napot javasol a két adag között, több független kutatás is igazolta már azt, hogy a Pfizer 2. dózisa 42 napon belül is hatásos.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) álláspontja szerint, szükség esetén a 42. napig ki lehet tolni a két adag közötti intervallumot mind a Pfizer, mind a Moderna esetében. Sőt, Kanadában végzett megfigyelések szerint is sem a Pfizer-BioNTech, sem a Moderna vakcinájának a hatásossága nem csökken, ha a 42 napon belül beadják a második adagot.

Olvassa el ezt is!

Forrás: Telex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához