Ezeket látta már?

Miért van sok kétszeresen oltott tünetes koronavírus beteg?

oltás, emlékeztető oltás, koronavírus, vakcina, pfizer, astrazeneca

Ennyire védenek az oltások 20 hét eltetével - el kell felejtenünk a két oltást, ha az 5-6 hónapnál régebbi.

Az angol Egészségvédelmi Ügynökség (UKHSA) legújabban közzétett vizsgálatából az derül ki, hogy legalább 20 héttel (5 hónappal) a második AstraZeneca oltás után a tünetes COVID-19 kialakulása elleni védelem csak 44,1%, míg a Pfizer esetében 62,5% volt

Vagyis a jelenlegi oltások által biztosított védettség néhány hónap múlva jelentősen csökken, főleg idősebbeknél - írta meg Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő Facebook bejegyzésében.

Azonban a fenti vizsgálatban két héttel a Pfizer emlékeztető oltás után a korábban AstraZeneca-val oltottaknál a védelem 93,1%-ra, míg a korábban Pfizerrel oltottaknál 94,0%-ra nőtt.

Pfizer: ekkora védelmet ad 6 hónap után - jelentősen csökkenhet a hatása

Hogy a többi oltás esetén mi a helyzet, beleértve a Sinopharmot és a Sputnik-ot, nem tudjuk, de ne legyen sok illúziónk, főleg az időseknél. Malájziában minden esetre már 3 hónappal a második Sinopharm után ajánlanak emlékeztető oltást - mutatott rá a szakértő.

Az emlékeztető oltás rendkívül fontos!

Emlékeztető oltás hiányában kb. 5-6 hónap elteltével egyáltalán nem csoda, ha elkezd nőni a tünetes betege száma.

Ráadásul a delta variáns sokkal fertőzőképesebb és már harmadik oltás után is vannak áttöréses fertőzések, de a súlyos kimenetelek kockázata nagyon jelentősen lecsökken.

El kell felejtenünk a két oltást, ha az 5-6 hónapnál régebbi. Hazánkban már 4 hónappal később is lehet emlékeztető oltást kérni. Sosem késő, amíg nem következett be a fertőzés.

Az Európában jelenleg uralkodó egyre súlyosabb helyzet egyik fő oka az, hogy a hatóságok és/vagy az emberek nem eszméltek időben és nagyon kevesen oltatták be magukat a harmadik oltással.

Lehet persze kapaszkodni mindenféle értelmetlen szerbe, azitromicinbe, favipiravirbe, felvásárolni tonnányi gyógyszereket, mint ahogyan ez most beindult a hazai patikákban, de ez már jórészt a butaság és a kétségbeesés keverékének megnyilvánulása az előrelátó értelemmel szemben. Mert hónapok óta lehetett látni azt, hogy mi közeledik - jegyezte meg a gyógyszerengedélyezési szakértő.

**Hivatkozás: **https://khub.net/documents/135939561/390853656/Effectiveness+of+BNT162b2+%28Comirnaty%2C+Pfizer-BioNTech%29+COVID-19+booster+vaccine+against+covid-19+related+symptoms+in+England.docx/a366af4e-9c7f-ce86-bc58-1cb3b88e3378

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához