Ezeket látta már?

Hirdetés

Az oltást követően azonnal védettek vagyunk?

Gyorsteszttel kimutatható, hogy kialakult-e a védettség

Beoltottak. Védett vagyok?

Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni oltást, és sokan szeretnék tudni ezt követően, hogy biztonságban érezhetik-e magukat, kialakult-e a védettségük. Ezt ellenőrizhetjük az otthoni covid-tesztekkel is, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Mutatjuk, miért!

Mit mutat ki az otthoni Covid-teszt?

A járvány elején az elsődleges cél az volt, hogy mindenki biztosan tudja magáról vagy a környezetében élőkről, hogy nem hordozza-e tünetmentesen a vírust. Épp ezért megváltás volt, amikor az első otthoni gyorsteszt megjelent a patikákban. Ettől kezdve a tesztet elvégzők lemérhették, hogy szervezetükben van-e antitest, azaz találkoztak-e már a SARS-CoV-2 vírussal. A védőoltások megkezdése óta a tesztnek egy új szerepe is van, a vakcina beadása után megtudhatjuk, hogy megkezdődött-e a szervezetben az antitest termelődés, azaz kialakult-e ez a fajta védettség.

Mi az az antitest, és hogyan mutatható ki?

A különböző vírusokkal szemben, így a koronavírussal szemben is immunrendszerünk antitestek termelésével védekezik. Ezek lényegében a vírus egy-egy fehérjetípusára válaszként jönnek létre. Van olyan antitest, ami a vírus részét képező S-fehérjére, vagy más néven tüskefehérjére termelődik, mások az N-fehérjére reagálnak.

Biosynex otthoni gyorsteszt Biosynex otthoni gyorsteszt Forrás: Biosynex

Antitest termelődhet akkor, ha megfertőződünk és védekezni kezd az immunrendszerünk, vagy akkor is, ha védőoltást kapunk. A különböző típusú oltások ugyanakkor eltérő módon működnek. A Magyarországon forgalomban lévő vakcinák közül inaktivált vírust egyedül használó Sinopharm az S- és az N-antigének ellen egyaránt termel antitestet. Ezzel szemben az mRNS-alapú oltások (a Pfizer és a Moderna), valamint a vírusvektorral működők (az Astra Zeneca, a Szputnyik, és a Johnson & Johnson) csak az S-antigént tartalmazzák, így ezen oltások után csak ez ellen termelődik antitest.

Olyan tesztet válasszunk, ami az itthon kapható összes oltásra reagál Olyan tesztet válasszunk, ami az itthon kapható összes oltásra reagál Forrás: EgészségKalauz

Melyik teszt eredménye a legmegbízhatóbb?

Ha az oltás utáni antitestes immunreakciót szeretnénk vizsgálni, akkor olyan tesztet válasszunk, amelyik minden jelenleg itthon használt vakcinára reagál. Ilyen a Biosynex otthoni gyorsteszt, mivel az az S-fehérjére képződő antitestet mutatja ki az ujjbegyből vett vércseppből, tehát bármilyen vakcinát kaptunk, biztos lesz az eredmény.

Mikor érdemes használni a tesztet?

Fontos, hogy a második oltást követően legalább két hét teljen el a tesztelésig, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a vakcina hatására megfelelő immunreakció alakuljon ki. Maga a teszt gyors és egyszerű, a részletes útmutató lépésről lépésre segít, a doboz pedig mindent tartalmaz, amire szükség van. Így tíz percen belül megtudhatjuk a várt eredményt.

Forrás: Biosynex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához