Mit kell tudni a Moderna 95 százalékos védettséget adó koronavírus vakcinájáról?

#koronavírus gyógyszer #koronavírus vakcina #koronavírus oltás #Moderna
2020.11.17.

Az amerikai fejlesztésű koronavírus vakcina olyan hatékony lehet, mint eddig egyik oltóanyag sem!

A Moderna koronavírus vakcináját mínusz 20 fokon is lehet tárolni, azaz háziorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is biztonsággal tárolható, és a Pfizer 5 napos tárolhatóságával ellentétben ez 30 napig is eláll.

A Moderna amerikai cég közleményében jelentette be, hogy minden eddiginél ígéretesebb Covid-19 vakcinát sikerült fejleszteniük. Bár a fejlesztések még tartanak, az eddigi tesztelések során azt állapították meg, hogy az oltóanyag 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen. Mindemellett minimális mellékhatásról - fejfájásról, izomfájdalomról - számoltak be a tesztalanyok.

A Moderna 3. fázisú, több hónapos tesztelésében 30 ezer ember vett részt, akik fele placebót, a másik fele oltóanyagot kapott: a placebós csoportból 90-en, a koronavírus oltóanyagot kapottak közül 5-en kapták el a koronavírust. Az amerikaik oltása akár már decemberben megkezdődhet.

Magyarország egyelőre az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca fejlesztésében készülő oltóanyagból foglalt le 5 millió adag vakcinát - a svéd cég bejelentése a hatékonyságról a közeljövőben várható.

Forrás: EgészségKalauz