Ezeket látta már?

Moderna: kinek nem ajánlott az amerikai vakcina?

moderna, covid, koronavírus, vakcina, oltás

Mit tartalmaz a Moderna vakcina? Hogyan hat Covid-19 elleni? Milyen mellékhatásokkal számolhatunk?

Mit tartalmaz a Moderna?

A vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

Kinél alkalmazható a Moderna?

COVID 19 Moderna Vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható. Okoz –e betegséget a vakcina? Mivel a COVID 19 Moderna Vakcina nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat Önnek COVID-19-betegséget. Hány adag szükséges a védettséghez? 2 adag, 28 nap különbséggel. A védettség a második adag után kb. a 14 napon alakul ki.

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során. Felcserélhetőség A COVID 19 Moderna Vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal.

Kaphat-e oltást, aki átesett COVID 19 betegségen?

A teljes gyógyulást követően nincs ellenjavallata az oltás beadásának. Szükséges-e antigén gyorsteszt végzése az oltás beadása előtt? Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt. Az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.

A COVID 19 Moderna Vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon. Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és megvizsgálja. Az oltás beadásáról minden esetben az oltóorvos dönt.

Az oltás ellenjavallatai:

 • Akut lázas betegség.
 • A COVID-19 Vaccine Moderna vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció.
 • A COVID-19 Vaccine Moderna első adagjára anafilaxiás reakcióval reagáló személyeknek nem adható be a vakcina második adagja.
 • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció.
 • Várandósság (Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető). Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

Az Moderna oltás után kialakulhatnak mellékhatások (oltási reakciók)?

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos is fel fogja felhívni a figyelmet. Oltási reakciók lehetnek:

 • fájdalom és duzzanat a beadás helyén,
 • fáradtságérzés,
 • fejfájás,
 • izomfájdalom,
 • ízületi fájdalom,
 • hidegrázás,
 • láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén,
 • émelygés.
 • Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Témába vág:

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol) alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

Oltási reakciót lehet jelenteni ITT, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek.

Oltási reakciót a nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni: okne@nnk

Forrás: Koronavirus.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához