Ezeket látta már?

Mennyire véd a régi oltás covid ellen? Van-e járvány most? Újra kell a maszk? Az orvos válaszol

Moderna oltás covid ellen maszk járvány orvos válaszol

Mi a helyzet a koronavírus fertőzéssel most? A leggyakrabban felmerülő covid-kérdésekre adott válaszokat a Vakcinainfó - Az orvos válaszol team.

Van-e koronavírus járvány most? Lehet-e ebből olyan nagy baj, mint pár éve volt? Mit kell tudni a variánsokról? Oltassak vagy ne oltassak? Érkezik-e az új, modern Moderna vakcinából hazánkba is? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre találja meg a választ a Vakcinainfós orvosoknak köszönhetően:

"Kedves Egybegyűltek! Régen covidoztunk, sokat változott a helyzet, érdemes lenne ismét körbe tekintenünk, merre vagyunk arccal, melyek a jelen helyzetet érintő leggyakoribb kérdések."

1. Régen mondták a tévében a napi statisztikát, most akkor nincs is járvány?

De igen, van, azonban ahogy korábban is említettük, Magyarországon a kötelező tesztelés, a karanténkötelezettség megszűnése óta egyáltalán nem látunk reális, objektív számokat arról, pontosan hány fertőzöttünk is van. Amit szubjektíven tapasztalunk, hogy a téli szezon beköszöntével ismét rengeteg a fertőzött, azonban közel sem olyan drámai a helyzet, mint 2-3 évvel ezelőtt ilyenkor.

Az újabb variánsok esetében szerencsére sokkal ritkábban alakulnak ki súlyos szövődmények, mint mondjuk a delta variáns esetében, kevesebben is vannak kórházban, de ettől még ugyanúgy járványról beszélhetünk.

2. Heti szinten olvasok új variánsokról: omikron, Eris, Khiron, XBB.1.5, most akkor pontosan melyik is terjed?

Első tanács: a korábbi stratégiával ellentétben talán laikusi szinten elértük azt a pontot, amikor érdemesebb meg sem próbálni követni a vírus mutációs ágazatait. A lényeg, hogy több variáns terjed párhuzamosan, nagyjából úgy, mint az influenza esetében is megszokhattuk. Ezekre továbbra is a fentebb írtak jellemzőek.

3. Védenek-e még a régi oltásaim?

Röviden: nem. Magyarországon az oltóanyagok nagy része még a wuhani törzs ellen lett kifejlesztve, illetve bizonyos készleteket vettünk még a korábbi omikron variánsok ellen. Egyrészt, ezek sajnos nem igazán mutatnak keresztreakciót a mostani variánsokkal szemben, másfelől olyan régen kaptuk őket, hogy már nem biztosítanak védettséget. A 2021-ben vásárolt oltóanyagok szavatosságának javarésze egyébként a hetekben lejár, az erre vonatkozó szűkös információink alapján ezek gyakorlatilag már alig vannak jelen az országban.

4. Basszus! És akkor most mit tegyek?

Szerencsére a napokban érkezik meg országunkba a Moderna által gyártott, vadiúj oltóanyaga, mely megfelelő védettséget biztosít az új variánsokkal szemben is. A hírek kissé ellentmondásosak, valahol 70, néhol 700 ezer adag beszerzéséről írnak, erről mi is pontosan annyit tudunk, mint amennyit Önök a híroldalakon olvasnak.

A kockázati csoportokba tartozó személyeknek mindenképp, de úgy általában bárkinek javasolt az oltás felvétele. Az új oltóanyagból elég egy adag is, várhatóan a nagyobb, heti egyszer még nyitva lévő oltópontokon lesz majd elérhető, előzetes regisztrációval, vagy anélkül, erről az adott intézmény ad tájékoztatást.

5. Ez már a negyedik/ötödik/századik oltásom, mennyit kell még felvennem??

Második tanács: tessenek elfelejteni az oltásos számháborúzást. A COVID-19 gyakorlatilag beállt a szezonális légúti kórokozók közé, így a korábbiakkal ellentétben ezt ma már úgy kell kezelnünk, mint ahogy korábban az influenzával is tettük (mondjuk annál kicsit lehetne jobban):

  • vegyük tudomásul, hogy minden évben lesz pár hónapos szezonja, amikor a fél ország göthös lesz
  • vegyük tudomásul, hogy a kórokozó nonstop mutálódik, így minden évben újabb variánsok sújtanak majd minket
  • értsük meg, hogy erre gyakorlatilag minden évben új, szezonális oltás lesz szükséges, melyet ideális esetben a szezon előtt lesz szükséges felvenni (persze csak ha van).

Az influenza oltást se számolgatjuk, mint a begyűjtött Pokémonokat, innentől ne tegyük a COVID-oltásokkal se, teljesen felesleges.

6. Várhatóan tetszhalott/autista/óttáskárosult/billgécc/Bulbasaur leszek-e az oltástól?

Továbbra sem. (Bár utóbbi mennyire király lenne!!)

7. Mi a teendőm óvintézkedések terén? Vegyek-e idén másik ketrecet immunhiányos nagymamám számára karácsonyra, vagy jó lesz a tavalyelőtti is?

Az idióta példa szándékos: jó lenne, ha találnánk valami egészséges egyensúlyt. Szubjektív véleményünk szerint két probléma is van, amiről ennek kapcsán írnunk kellene.

  1. Országunkban jellemzően iszonyú szélsőséges álláspontok alakultak ki. Az ember vagy ötszáz oltást felvett, FFP800-ban mászkál, de leginkább a mai napig nem megy sehova, vagy már arra sem emlékszik, hogy valaha volt járvány, ami az ő életét is érintette.
  2. Hazánkban semmiféle általános kultúrája nincs az általános infekciómegelőzésnek. Sajnos a kézfertőtlenítést, a maszkozást egy az egyben a COVID-19 járvánnyal azonosítjuk, egyfelől egész addig senkinek eszébe nem jutott, hogy a boltban esetleg ne összetaknyolt, teleköhögött patával taperolja végig lehetőség szerint az ÖSSZES frissen kisült nosztalgiakiflit és túrós buktát, másfelől mióta a súlyosabb járványnak vége, ezt szemrebbenés nélkül csináljuk tovább ugyanúgy, mint előtte. Mi, egészségügyi dolgozók például már tíz-húsz évvel ezelőtt is a hajunkat téptük, mikor a lázasan, prüszkölve, Darth Vader hangon kommunikáló hozzátartozó csókolgatta a frissen kemoterapizált nagymamát az elkülönítő szobában.

Furcsa jelenség, de a lakosságnak mintha a COVID-19 járvány kezdetén esett volna le, hogy jé, ilyeneket talán nem kellene csinálni. Érthető módon mindenkinek tele van már a hócipője a vírussal, elfáradtunk, sok a rossz emlék, az azonban se nem logikus, se nem jogos, hogy a fentebbi ésszerű lépéseket csak és kizárólag ehhez az időszakhoz kötjük, és hogy egyfajta tagadásként kiűzzük ezeket életünkből. Egyes ázsiai országokban évtizedek óta teljesen megszokott például, hogy a hidegebb évszakokban az emberek maszkot hordanak.

Konkrét tanácsként tehát azt mondanánk, mindenki tartsa észben az alapvető fertőzésmegelőzési lépéseket, továbbá mérlegelje saját, illetve családja egészségügyi/szociális helyzetét, és ennek megfelelően tervezze életvitelét.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újra eluralkodhat a járvány a virológus szerint! Ezek az emberek vannak veszélyben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauzEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koronavírus

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához