Negyedik hullám: ezeket a szigorításokat vezette be a kormány eddig

koronavírus, covid-19, maszk, magyarország, szokás

A negyedik hullám

Habár a negyedik hullám már itt van, az oltakozási kedv nem nőtt itthon. A kormány közben lassan ugyan, de elkezdett szigorítani.

Orbán Viktor kommunikációjában is hangsúlyosabbá vált a maszkhasználat, és bár még nem kötelező a viselése a boltokban és a tömegközlekedéseken sem, de azt elmondta, hogy ahol szükségesnek érzi, felteszi.

Mivel egyre több iskolában tapasztalnak koronavírus fertőzést, az eddig érvényben lévő korlátozások most már az oltottakra is vonatkoznak, nem csupán azokra, akiket nem oltottak.

Kásler Miklós is visszarendelte a rezidenseket, valamint a szakorvos jelölteket is az intenzív osztályokra. Egyre több fertőzöttet ápolnak a kórházak Covid osztályain, ezért fontos, hogy azokat is el tudják látni, akik nem koronavírus miatt kerültek kórházba.

Szintén a fertőzöttek számának emelkedése miatt történhetett meg az, hogy a mentősök már nem tudták elvégezni az összes tesztelést, amit kiadtak nekik. A kapacitásproblémákat Müller Cecília tisztifőorvos a háziorvosok bevonásával igyekszik kezelni azzal, hogy antigén gyorsteszt elvégzésére szólította fel őket a rendelőikben. Arról, hogy miért tiltakoztak ez ellen az orvosok, itt írtunk bővebben.

Olvasson tovább! Harmadik oltás: ezekkel a mellékhatásokkal számolhat a 3. vakcina után

Új kormányzati szigorítások

A kormányzat az október 28-ai kormányülésen úgy döntött a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs javaslatára, hogy három járványügyi intézkedést vezet be az országban.

  1. A kormányzat jogot biztosít a cégek és vállalkozások számára, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a COVID-19 elleni védőoltást alkalmazottaik számára. Gulyás Gergely hozzátette, az állami működtetésű szerveknél az állam mint munkáltató élni is fog ezzel a lehetőséggel, míg az önkormányzatok alá tartozó munkahelyeken a polgármesterek hozhatnak döntést a kérdésben. A pontos szabályozás megegyezik majd az egészségügyi dolgozóknál már korábban bevezetett kötelező oltásokkal kapcsolatos szabályozással.
  2. A közösségi közlekedési eszközökön november 1-től ismét kötelezővé válik a maszkviselés.
  3. Az egészségügyi intézményekben általános látogatási tilalom lép érvénybe, míg a szociális intézményekben az intézményvezetők dönthetnek hasonló tilalom bevezetéséről.
Forrás: EgészségKalauz