Ezeket látta már?

Néhány ezer forintért árulnak hamis védettségi igazolványt és vakcinákat

vakcina, hamis, oltás, pcr-teszt

Fillérekért adnak hamis vakcinákat és igazolásokat.

Egyre többen próbálnak meg úgy bejutni egyes országokba, hogy hamis teszteket vásárolnak. A Guardian értesülései szerint a hamis igazolásokat és vakcinákat már 10 ezer fortintnak megfelelő fontért meg lehet vásárolni, és a piac egye csak nő.

Hamis amerikai védettségi igazolványok, hamis tesztek és hamis vakcinák a darkweben éppúgy elérhetők, mint a WhatsApp, a Telegram és a Jabber alkalmazásokon keresztül. Az már korábban, hónapokkal ezelőtt is kiderült, hogy kínai Sinovac és orosz Szputnyik oltásokat árultak – még akkor, amikor azok hivatalosan még nem is voltak elérhetők. Később a Pfizer és a Moderna oltásai is felbukkantak a feketepiacon.

Akik hamis igazolásokat vásárolnak, javarészt oltásellenesek, vagy a szegényebb országokból származnak. Amíg novemberben 20, addig mostanra már több mint 1200 darkwebes üzletkötést észleltek.

Mivel az Egyesült Királyságba rendkívül drága a bejutás - attól függően, hogy az adott országot hova sorolták, azaz zöld, sárga vagy piros zónába -, akár 3 teszten is át kell esnünk, ha át akarjuk lépni a határt, ami minimum 50 ezer forinttól kezdődik, így sokan az olcsóbb hamis igazolások, tesztek mellett döntenek. Akik azonban ezt teszik, súlyos pénzbírságra számíthatnak.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához