Nem csak az oltás védhet Covid-19 ellen. Itt az új antitest kombináció!

AZD7442, antitest kombináció, AstraZeneca, koronavírus, covid-19, oltás, vakcina

Az AstraZeneca hosszú hatású antitest-kombinációja megelőző alkalmazással akár 77 százalékkal képes mérsékelni a tünetes Covid-19 betegség kialakulását. A készítmény az AZD7442 nevet kapta.

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatású antitest-kombináció (Long-acting antibody, LAAB) készítmény kiemelkedő hatékonysággal képes megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű Covid–19-fertőzést olyanoknál, akik esetében a vakcináció nem kivitelezhető vagy nem eredményes.

Az AstraZeneca a Covid–19-járvány kapcsán számos kutatást indított a vakcinafejlesztés mellett. Ezek egyike egy olyan program, amely védelmet nyújthat azoknak, akik betegségük vagy más gyógyszerrel történő kezelésük miatt nem kaphatnak oltást. A passzív immunizálás során a Covid–19-fertőzés megakadályozására képes antitesteket juttatunk a szervezetbe.

77%-kal csökkentették a tüneteket okozó Covid-19 kialakulásának kockázatát

A III. fázisú, vírusexpozíció előtti megelőző kezeléssel kapcsolatos vizsgálat elsődleges eredményei azt mutatták, hogy az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) szignifikánsan csökkentette a tünetes Covid–19 betegség előfordulását, ami a vizsgálat elsődleges célja volt. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a hosszú hatású antitest (LAAB) kombináció 77%-kal csökkentette a tüneteket okozó Covid–19 kialakulásának kockázatát a placebohoz képest. A vizsgálatban 25 tünetes Covid–19 esetet regisztráltak az elsődleges elemzés során.

Aktuális koronavírus-híreinket itt olvashatja - kattintson!

Az AZD7442-vel kezelteknél nem fordult elő súlyos Covid-19 szövődmény vagy ahhoz kapcsolódó haláleset, míg a placebot kapottak esetében két haláleset is történt a fertőzés következményeként.

Az antitest-kombináció nem oltás

Az AZD7442 az első antitest-kombináció (nem vakcina), amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy potenciálisan hosszú távú védelmet nyújtson, és megelőzze a koronavírus fertőzés súlyos következményeit. A vizsgálatban 5.197-en vettek részt, őket 2:1 arányban véletlenszerűen válogatták be az AZD7442 készítményt kapó csoport és a placebo csoport között. A résztvevők több mint 75%-ának voltak olyan társbetegségei, amelyek a jelentések szerint csökkentik a beteg szervezete által a védőoltásra adott immunválaszt.

A LAAB jól tolerálható volt, és az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a mellékhatások kiegyensúlyozott arányban fordultak elő a placebo- és az AZD7442-csoportok között.

Akár egy évig is védelmet ad a koronavírus ellen

Az AZD7442-t az AstraZeneca saját fejlesztésű technológiájával optimalizálták, amely révén akár 12 hónapos védelmet is nyújthat a Covid–19 ellen, és intramuszkuláris injekcióban kell beadni. Az előzetes laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy az AZD7442 készítmény a tesztek alapján minden jelenleg ismert vírusváltozat – így a delta-variáns – ellen is hatásosnak mutatkozik.

Újabb megoldásokra van szükségünk azok számára, akiket a Covid–19 vakcina nem véd megfelelően

- mondta el Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke, hozzátéve:

A hatékonysági és biztonsági adatok azt mutatják, hogy a hosszú hatású antitest-kombinációnk a vakcinák mellett védelmet nyújthat a tünetekkel járó és súlyos betegséggel szemben. Nagy várakozással tekintünk az elé, hogy még 2021-ben megoszthassuk az AZD7442 III. fázisú klinikai vizsgálati program további adatait.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu