Ezeket látta már?

Novavax: szeptembertől jöhet az újfajta vakcina

novavax, oltás, vakcina, koronavírus

Jóváhagyta az Európa Bizottság az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazással kapcsolatos ajánlására azonban még várni kell.

Egy újabb gyógyszergyártóval, az amerikai Novavaxszal, összesen 200 millió dózis koronavírus elleni oltás beszerzéséről szóló uniós vakcinabeszerzési megállapodást hagyott jóvá az Európai Bizottság.

A Novavaxszal bővülhet az uniós oltóanyag-portfólió

A Novavax vállalattal folytatott megbeszélések lezárásával bővült az Európai Unió számára jövőben rendelkezésre álló oltóanyagok portfóliója, az Európai Bizottság ugyanis ez idáig az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Az európai uniós tagországok kétszer 100 millió dózist vehetnek majd a Novavax vakcinájából 2023-ig, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlja, és annak alapján az Európa Bizottság is engedélyezi a koronavírus-vakcina használatát.

Novavax: 90 százalék feletti hatékonyság

Lehetőség lesz arra is, hogy az oltóanyagokat alacsonyabb és közepes jövedelmű államoknak adományozzák, vagy más, vakcinahiánnyal küszködő európai országokba irányítsák át. A megállapodás lehetővé tenné, hogy az Európai Unió (EU) szeptembertől megkaphassa az első Novavax-dózisokat.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős biztos szerint az amerikai cég vakcinája ígéretesnek bizonyult a klinikai kísérletek alatt. Ezt valószínűleg arra alapozza, hogy a Novavax vizsgálataiban 29 960-an vettek részt az Egyesült Államokban és Mexikóban, ahol kimutatták, hogy az oltóanyag összességében 90,4 százalékos hatékonyságú, a mérsékelt és súlyos megbetegedésekkel szemben pedig százszázalékos védelmet nyújt.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához