Ezeket látta már?

Nyaralás Franciaországban: ezt mindenképp tudnia kell, ha augusztusban utazik

franciaország, korlátozás, utazás, teszt, igazolás

A franciáknál szigorítások lépnek életbe augusztus 9-től, kötelező lesz a Covid igazolás.

A kórházakban a több mint két hónapig tartó csökkenés után lassan emelkedni kezdtek a mutatók, így a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatti korlátozó intézkedéseket előíró törvény augusztus 9-én lép életbe. A tengerentúli francia megyékben viszont ismét kihirdették az egészségügyi rendkívüli állapotot.

A delta variáns okozza az új fertőzések 90 százalékát

Jóllehet a koronavírus elleni oltás első adagját a teljes lakosság hatvan, a felnőttek hetvenkét százaléka már megkapta, és a franciák fele mindkét adagot felvette, a kormány megítélése szerint a járványhelyzet napról napra súlyosbodik a fertőzőbb delta variáns terjedése miatt. A delta variáns az új esetek immár kilencven százalékát okozza.

Naponta átlagosan 19 ezer új esetet tárunk fel és ez 97 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt.

- hangsúlyozta a kormányszóvivő. Elmondta, hogy a delta variáns már az egész ország területét érinti.

A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy három tengerentúli francia megyében, Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken szerda éjfélkor kihirdették az egészségügyi rendkívüli állapotot, hogy "minden szükséges intézkedést meg lehessen hozni a helyi egészségügyi intézmények védelmében, amelyek gyorsan leterhelődhetnek" a koronavírusos fertőzöttek miatt.

A szigeteken az átoltottság alig 15 százalékos, és a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma több mint 1700. A riasztási szintet a kormány eredetileg ötvenben jelölte meg, az előző járványhullámok idején pedig 250 volt a küszöb a lezáráshoz.

Karantén az Antillákon, a karibi Martinique szigetén és Réunion szigetén

A koronavírus-járványnak a delta variáns okozta újbóli berobbanása miatt péntek éjféltől karantént rendeltek el a francia hatóságok az Antillákon, a karibi Martinique szigetén és az Indiai-óceánban található Réunion szigetén, ahol Jean-Castex miniszterelnök szerint drámaivá vált helyzet az oltással szembeni tartózkodás miatt.

Az alkotmánytanács jelezte, hogy augusztus 5-én mond véleményt (a már megszavazott törvényről), amelyet azt követően kihirdetünk úgy, hogy az augusztus 9-től lépjen életbe

- mondta a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy eleinte lesz egy alkalmazkodási időszak, amikor a hatóságok toleránsak lesznek, nem fognak büntetni, hanem segíteni fogják az intézményeknek az átállást.

A vírus megfékezése azért is sürgős, mert a martinique-i lakosság kevésbé immunizált, általánosságban idősebb, azaz veszélyeztetettebb, mint azon régiók lakossága, ahol az átoltottság aránya magasabb

- emlékeztettek a hatóságok.

Martinique-on a kórházak egyik napról a másikra megteltek koronavírusos fertőzöttekkel, a hadseregnek mintegy 40-50 egészségügyi tagja (ápolók, orvosok, aneszteziológusok) érkezik a szigetre a következő napokban a kórházi ellátást segíteni - közölte Benjamin Garel, a sziget székhelyének számító Fort-de-France egyetemi kórházának igazgatója.

Réunion szigetén - ahol szintén megugrott a napi esetszám, a pozitív tesztek aránya pedig 10 százalékos, de a lakosságnak eddig csak a harmada kérte az oltást - részleges karantén lép életbe legalább két hétre, amelyet délután 6 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalommal erősítenek meg - jelezte Jacques Billant, a sziget prefektusa. Hétfőtől szombatig reggel 5 óra és délután 6 óra között a lakhelyet csak 10 kilométeres körzetben engedélyezett elhagyni, vasárnap 5 kilométerre csökken a távolság, a helyiek gyakorlatilag csak munkába és vásárolni járhatnak, a maszkviselés mindenhol kötelező.

Oltási igazolás az éttermekben, rendezvényeken

A törvény értelmében a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező lesz bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, a vásárokban.

A PCR és az antigén teszt is ingyenes a francia állampolgárok számára, s a pozitív tesztet produkálóknak visszatérítik a közlekedési járművekre előre megváltott jegyeket.

A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) és a sportolásra alkalmas helyeken kormányrendelettel már július 21-én érvénybe lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont később sem fog vonatkozni.

Olvasson tovább! Harmadik oltás: nekik ajánlják a magyar szakemberek a 3. vakcina felvételét

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány. A törvény rendelkezik az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről szeptember 15-től, és a fertőzöttek számára a hatósági karantén előírásairól is.

Franciaország európai részén ennél kedvezőbb a helyzet, de ott is megemelkedett a fertőzési szint, elsősorban a turisztikai övezetekben az Atlanti-óceán partján és a Francia Riviérán, ahol elsősorban a fiatalok körében terjed a vírus. A nyaralóhelyek egy részén ezért ismét kötelezővé tették a prefektúrák a maszkviselést a köztereken, s korlátozzák az esti spontán szabadtéri bulizásokat.

Forrás: MTI