Ezeket látta már?

Oltakozási roham a szomszédban: ezért kaptak kedvet a szlovénok!

koronavírus, covid-19, vakcina, oltás, szlovénia

84 ezerrel nőtt az újonnan beoltottak száma az országban. Ilyen heti adatra június eleje óta nem volt példa!

Nőtt a beoltottak száma Szlovéniában, miután a kormány a múlt héten szigorított a járványügyi intézkedéseken - derült ki a válságstáb mai jelentéséből.

Szeptember 13-19. között 84 ezerrel nőtt a koronavírus ellen újonnan beoltottak száma az országban, ilyen heti adatra június eleje óta nem volt példa.

Megváltozott a vakcinák iránti kereslet

A Pfizer/BioNTech-féle vakcinát továbbra is sokan kérik, de az elmúlt két hétben a legtöbben a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával olttatták be magukat, mert ennek felvétele időpontjától a beoltottak már jogosultak a védettségi igazolásra.

Aktuális koronavírus hírek itt - kattintson!

A kormány döntése értelmében múlt szerdától mindenkinek:

  • rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt.
  • Ez vonatkozik az ügyfelekre is.
  • Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási, vagy gyógyulást tanúsító igazolást, vagy negatív tesztet kell felmutatnia.
  • Kivételt képeznek az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak,
  • de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.
  • Novembertől pedig az állami hivatalokban már nem lesz elég a negatív teszt. Csakis oltási, vagy gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat a dolgozók.
  • Az alkalmazottaknak szeptember végéig fel kell venniük a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, a másodikat pedig legkésőbb november 1-jéig.
  • Ez a rendelet vonatkozik a rendőrségre, a hadseregre és a minisztériumokra is.

Így néznek ki a szlovén járványadatok

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 088 157-en kaptak védőoltást, közülük 968 683-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 52, illetve 46 százaléka.

Hétfőre 291 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon öt beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 363-an vannak kórházban, 97-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 264 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon 14-en haltak meg. Kórházban 695 beteget ápolnak, 85-en vannak lélegeztetőgépen.

Covid-oltás: a kórházi valóság, vagy a számok győzhetik meg a hezitálókat?

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 782 796-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,9, a felnőtt lakosság 52,7 százaléka -, közülük 1 671 137-en már a második adagot is felvették.

Mindkét említett országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak. Ugyanakkor péntekhez képest Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházban és az intenzív osztályon kezelt betegek száma.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához