Ezeket látta már?

Covid-oltás: a kórházi valóság, vagy a számok győzhetik meg a hezitálókat?

koronavírus, covid-19, oltás, vakcina, hezitálók

Buzdítás, kérés, sürgetés, felszólítás, adatok és érvek a Covid elleni oltások mellett - még mindig vannak, akiket mindez nem érint meg. Vajon mi hathat rájuk?

Ha már a tudományos magyarázat és a statisztika kevésnek bizonyul, lehet-e drasztikusabb eszközökhöz nyúlni? A valóság, a betegséggel járó szenvedés, a fájdalom és a kínok, az életért folytatott harc – elsőre „sokkolónak” tűnő - bemutatása a vizsgálatok szerint meggyőzheti azokat, akik még nem döntötték el, hogy felvegyék-e az adott betegség elleni védőoltást vagy sem.

Aktuális koronavírus hírek itt - kattintson!

A világ szinte minden országában a különböző tudományos és szakmai szervezetek, a kormányzatok, számos szakember és témában laikusnak tekinthető celeb „kapányol” a koronavírus elleni védőoltások mellett. Buzdítanak, kérnek, sürgetnek, felszólítanak a vakcinák felvételére, egyéni és közösségi érdekekkel érvelnek, statisztikai adatokkal és egyes esetekben anyagi eszközökkel próbálnak meggyőzni. Sokan vannak azonban, akiket ezek a megközelítések nem érintenek meg. Vajon rájuk mi hathat?

Tudományos vizsgálattal bizonyítottan hatásos „módszer”

Amerikai Egyesült Államokbeli kutatók 574 főiskolai hallgató részvételével egy olyan vizsgálatot végeztek, amiben azt elemezték, hogy miként érhető el a legnagyobb siker a vakcinák felvételét illetően hezitáló személyeknél. Másként kérdezve, hogyan győzhetők meg a legkönnyebben a tétovázók a vakcinák hasznosságáról? Szükség lenne a tanrendjükbe olyan órákat beiktatni, amik az immunizáció előnyeit ismertetnék? Vagy inkább találkozniuk kellene a hallgatóknak olyan személyekkel/betegekkel, akiknél egy bizonyos fertőzés súlyos, maradandó testi vagy pszichés következményekkel járt? Úgy tűnik, hogy ez utóbbi módszer sokkal eredményesebbnek bizonyul. Azok a hallgatók, akik megismertek néhány személyes sorsot, legyen szó tuberkulózison átesett vagy kanyarós betegekről, nagyobb eséllyel döntenek az adott kórkép elleni vakcinák felvétele mellett. A hezitáló hallgatók 70 %-át elborzasztották, elgondolkodtatták és meggyőzték a látottak és hallottak.

Koronavírus: szembesülni kell a rideg valósággal

Az utahi kutatók által feltárt tény a koronavírus elleni vakcináció „népszerűsítésében” is kihasználható lehet. Noha elsőre rémisztőnek és elborzasztónak tűnik az az ötlet, miszerint mutassuk meg az (oltatlan) lakosságnak, hogy milyen szenvedéseken mennek keresztül a Covid-19 betegek, és miként veszíthetik életüket életerős fiatalok a Covid-19-ben, úgy tűnik, ez a sokkoló megoldás a célravezető, ha hatásosan szeretnénk érvelni a vakcinák mellett.

A marketingtudomány egyik nagy kérdése az, hogy hol van a rémisztő, sokkoló felvételek, fényképek bemutatásának a logikus határa. Úgy tűnik, hogy az egészség védelme, az emberi élet védelme az egyetlen olyan terület, ahol indokolt lehet – a cél érdekében – a rideg valóság megismertetése. Vagyis, ha az (oltatlan) emberek személyes sorsokon keresztül, fotókon, videókon keresztül megismerik azt, hogy mi zajlik a kórházakban és az intenzív osztályokon, vagy akár otthon is milyen szenvedésnek lehetnek kitéve a Covid-19 betegek, másként ítélik meg a vakcináció kérdését.

Nátha és köhögés: allergia vagy koronavírus okozza? Így különböztetheti meg

Nemrégiben lehetett olvasni a sajtóban arról, hogy Romániában hasonló módszerrel próbálnak „kampányolni” az oltás mellett. A szomszéd országban a Covid-19 legborzasztóbb arcát, a betegek kínjait megmutatva szemléltetik azt, hogy mitől szabadulhat meg jó eséllyel az, aki a védőoltások mellett dönt.

Nem adatok, betegakták, hanem a személyes sorsok érintenek meg

Ha szembesülünk azzal, hogy egy adott vírusos vagy bakteriális fertőzés milyen mértékű egészségkárosodást okoz, ha megismerünk embereket és történeteket, akik saját példájukon keresztül mutatják be azt, hogy a fertőzés miként tette tönkre egészségüket, boldogságukat és életüket, akkor hajlamosabbak vagyunk tenni a megelőzés érdekében, és nagyobb arányban döntünk a vakcinák felvétele mellett.

Vakcinák, oltások hatékonysága: melyik, meddig véd? Itt megnézheti

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190522081518.htm

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához