Oltásellenesség: sokan elutasítják az oltottak vérét a transzfúzió során

vér, transzfúzió, koronavírus, oltásellenes, vakcina

Az utóbbi hetekben egyre több amerikai véradó-központban merült fel, hogy az oltásellenesek a beadott vér minősége után érdeklődtek. Úgy gondolkodnak, az oltottak vére „szennyezett”.

A koronavírus-járvány egyik új következménye kezd megjelenni az amerikai egészségügyben, egyes oltásellenes emberek ugyanis nem hajlandók a transzfúzió során elfogadni olyanok vérét, akiket korábban beoltottak - idézi a Daily Beastet a a Business Insider nyomán a szeretlekmagyarorszag.hu.

Emily Osment, az amerikai Vöröskereszt szóvivője elmondta, hogy az utóbbi hetekben egyre gyakrabban fordultak elő a transzfúziók előtt arra vonatkozó kérdések, hogy az adott vér oltott vagy oltatlan embertől származik-e.

Néhány oltásellenes ugyanis úgy véli, hogy a vakcinát kapott emberek vére "szennyezett", így abból inkább nem kérnek.

Ezért legyen plazmadonor, ha felgyógyult - olvasson tovább!

Transzfúzió: antitest van a vérben, vakcina komponens nincs

Az orvosoknak egyre gyakrabban kell elmagyarázniuk ezeknek az embereknek, hogy a vakcina biztonságos. Jessa Merrill, a szervezet kommunikációs igazgatója elmondta, hogy

míg az antitestek valóban a vérrel keresztül átadhatók, addig a vakcina komponensei nem találhatók meg abban.

Egy iowai véradó-központból szintén hasonló esetről számoltak be, ott többen kérték, hogy kifejezetten oltatlan embertől származó vért szeretnének, itt is az orvosnak kellett meggyőzni őket, hogy nem lehetséges a kérés teljesítése. Egy texasi kórházban egy apa okozott kisebb fennforgást, amikor a műtét előtt álló fiának "oltatlan" vért követelt.

Véradás: a vér jelentős része oltott véradóktól való

A statisztikák szerint Amerikában jelenleg a véradásokból származó vér 70 százaléka oltott emberektől származik, ezen belül közel 10 százalékban nem található antitest. Emellett a véradó-központok nem tartják nyilván, hogy a véradó oltott vagy oltatlan, csupán annyi tanáccsal szolgálnak, hogy az oltás után legalább 7-28 napot várjanak a véradással a mellékhatások elhúzódósától függően.

Ez is érdekelheti:

Forrás: szeretlekmagyarorszag