Ezeket látta már?

Pfizer: ilyen hatással van a trombózisra hajlamos szervezetre

Előfordulhat, hogy véralvadásgátló terápia mellett is kialakulnak új vérrögök.

Új tanulmányt tettek közzé, ami a Pfizer és a Moderna vakcinákat vizsgálták olyanok körében, akik vérrögképződésre hajlamosak.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő az mRNS vakcinák, azaz a Pfizer és a Moderna vérrögképződésre hajlamos emberek szervezetére gyakorolt hatásáról írt egy, a Lancet Rheumatology szaklapban megjelent tanulmány alapján:

"Az antifoszfolipid szindrómára az ismétlődő mélyvénás trombózisok, trombocitopénia, agyi trombózis és nőkben ismételt spontán vetélés előfordulása jellemző. A tüneteket az antifoszfolipid antitestek okozzák. Az autoantitestek több, a véralvadásban szerepet játszó molekulát támadnak, ezzel több ponton is aktiválni képesek a véralvadási rendszert, végeredményképpen a trombóziskészséget fokozva. Az SLE-s (szisztémás lupusz eritematózuszban szenvedő) betegek mintegy 40%-ban megtalálható a antifoszfolipid antitest. SLE-ben a trombózis előfordulása 10-70% közöttre tehető.

Egy olasz vizsgálatban 102 oltott személy vett részt, akik közül 52-nél antifoszfolipid szindrómát diagnosztizáltak, míg 50 esetben klinikai tünetek nélkül voltak jelen az antifoszfolipid ellenanyagok. A vizsgálatban résztvevők közül 67-en Pfizer, 35-en Moderna oltásban részesültek. Összesen 87%-uk kapott két adagot.

A 102 személy 76%-a (78 fő) esetében figyeltek meg legalább egy mellékhatást: 44%-nál az injekció beadási helyén jelentkező fájdalmat, 36%-nál fejfájást. A tünetek 10 napon belül rendeződtek. A két mRNS vakcina között nem volt különbség a szisztémás mellékhatásokban. Nem jelentettek új vérrögképződéses eseményeket. Az első és a második oltások közötti nemkívánatos esemény ráta nem tért el egymástól.

Olvasson tovább! Védőoltás után: ettől lehet jobb a koronavírus vakcina hatása

Egy olyan beteg jelentett önmagától rendeződő purpurás jelenséget a vádliján 10 nappal a második oltás után, akinél trombotikus foszfolipid szindróma és a kórtörténetben ismert, enyhe vérlemezkeszám-csökkenés (110.000/köbmilliméter) állt fenn, és aki tartós K-vitamin antagonista kezelésben részesült. A fenti vizsgálat szerint az mRNS vakcinák ebben a betegcsoportban biztonságosak és jól tolerálhatók."

Hivatkozás: Savino Sciascia, Piera Costanzo, Massimo Radin, Karen Schreiber: Safety and tolerability of mRNA COVID-19 vaccines in people with antiphospholipid antibodiesLancet Rheumatol 2021 Published Online October 20, 2021 https://doi.org/10.1016/ S2665-9913(21)00320-9

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához