Ezeket látta már?

Védőoltás után: ettől lehet jobb a koronavírus vakcina hatása

koronavírus, védőoltás, hatása, rizikó, covid-19, sport, mozgás

Ha ezt betartja, erősebb lehet a koronavírus elleni védőoltás hatása!

A rendszeres testmozgásnak számtalan pozitív hatása van az egészségünkre, többek között a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet is javítja. Ráadásul, még a koronavírus elleni védőoltás is hatékonyabb azoknál, akik sportolnak – állítja egy kutatás.

A rendszeres mozgás erősíti az immunrendszert, erősíti a védőoltás hatását is

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres, nem túlságosan megerőltető testmozgás (mint amilyen a hetente többször végzett súlyzós edzés, kocogás, séta, úszás, jóga vagy kerékpározás) számtalan előnnyel kecsegtet, hatására többek között csökken a krónikus betegségek kialakulásának esélye, javul a szív és a tüdő egészsége, nem is beszélve a hangulatra vagy az agyműködésere gyakorolt pozitív hatásokról.

A rendszeres mozgás az egyik legkiválóbb immunerősítő is egyben, akár harmadával is csökkentheti annak a rizikóját, hogy valaki elkapjon valamilyen fertőző betegséget, vagy a fertőzés után súlyos, akár halálos kimenetelű szövődmények alakuljanak ki nála.

Azonban a rendszeres mozgás a védőoltásokat is hatékonyabbá teheti – derítette ki egy nemrég publikált kutatás. A szerzők összesen 35, mintegy félmillió önkéntes bevonásával készült vizsgálat eredményeit elemezték. A résztvevők minimum 30 percet mozogtak, a hét öt napján – ez a nemzetközileg javasolt mozgásmennyiség. Úgy találták, hogy az aktív életet élőknél jóval nagyobb az esélye annak, hogy a vakcinációt követően magas lesz az antitestek mennyisége, összehasonlítva azokéval, akik nem mozogtak rendszeresen. Vagyis, annál, aki hetente több alkalommal is sportol, annál a védőoltások erősebb immunválaszt váltanak ki.

Hogyan hat a mozgás az immunrendszerre?

Az aktív életmód több szempontból is jótékony hatással van az immunrendszerünkre a fertőző betegségekkel, illetve azok súlyos szövődményeivel szembeni küzdelemben. A „legegyszerűbb” megközelítés szerint a testmozgás maga erősebbé teszi az immunrendszert, például növeli különböző immunsejtek mennyiségét és csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

Ez is érdekelheti:

Emellett az egyik leghatásosabb rizikócsökkentő tényező, ami a súlyos, krónikus betegségek kialakulását illeti. A rendszeresen sportolóknál sokkal kisebb az esélye a túlsúlynak, a diabétesznek, a szív- és érrendszeri panaszoknak vagy a tüdőbetegségeknek. Ezek a problémák pedig mind növelik annak a kockázatát, hogy egy fertőző betegség (pl. a COVID-19) súlyos, életveszélyes szövődményeket okozzon.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához