Ezeket látta már?

Pfizer: már a 12-15 éveseket is olthatják az USA-ban

pfizer, időpontfoglalás, eeszt, regisztráció, oltás

Az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet a 12-15 évesek számára is engedélyezte a Pfizer vakcinát.

Hamarosan a 12-15 éves gyermekek is megkaphatják az oltóanyagot – számolt be a National Public Radio, amit a VG szemlézett.

A gyerekek átoltása is szükséges a nyájimmunitáshoz

A szakértők szerint a fiatalok oltása szükségszerű ahhoz, hogy az országok elérjék a 75-80 százalékos átoltottságot. A Pfizer októbertől tesztelt a 12 évesek körében a vakcináját, és több mint 2000 12-15 éves önkéntesnek adták be 100 százalékos hatékonyságot produkálva.

A kamaszok is ugyanakkora adagot kaptak, mint a felnőttek, és a mellékhatások is hasonlóak voltak: karfájás az injekció helyén, influenza-szerű lázra, hidegrázásra vagy végtagi fájdalmakra panaszkodtak, főként a második injekció után.

Az amerikai engedélyhez már csak egyetlen ajánlás hiányzik, és akár már szerdán megindulhat a fiatalok oltása az USA-ban. A 12 évesnél fiatalabbak számára legkorábban szeptemberben kérhetik az FDA vészhelyzeti használati engedélyét, addig folytatják a teszteléseket az 5-11 éves, valamint a 2-5 éves korcsoportban is.

A Pfizerhez hasonlóan a Moderna és a Johnson & Johnson is vizsgálja az vakcinája hatékonyságát az akár 6 hónapnál nem idősebb gyermekek körében is. A Novavax is a közelmúltban tett bejelentést, hogy hasonló klinikai vizsgálatokba kezd még az első engedélyre váró koronavírus elleni vakcinájával. Az újszülöttek és csecsemők beoltása legkorábban az év végén kerülhet sorra, ha a klinikai tesztek sikerrel járnak.

Itthon a 16-18 éveseket oltják Pfizerrel

Itthon május 12-ig, szerdáig lehet online időpontot foglalni a 16-18 éveseknek Pfizer oltásra a www.eeszt.gov.hu oldalon. Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján hozzátette: a korosztály csaknem 200 ezer tagja közül 84 ezren regisztráltak az oltásra, ők a csütörtöktől jövő keddig tartó kampányban a Pfizer vakcinájával kaphatnak védőoltást.

Amennyiben az oltás időpontja az iskolai tanítás idejére esik - mivel hétfőtől ennek a korosztálynak is elindult a jelenléti oktatás -, az igazolt hiányzásnak számít. Kérte, hogy a fiatalok le- és kitöltött hozzájáruló nyilatkozattal menjenek az oltópontokra, amelyet alá kell írnia a szülőnek vagy gondviselőnek is; és vigyék magukkal a taj-kártyájukat és a személyi igazolványukat. Ha valaki megbetegszik, és mégsem tud elmenni a foglalt időpontra, később pótolhatja az oltást - jegyezte meg.

Az oltásra kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük, amely a koronavirus.gov.hu honlapról letölthető. A szülői hozzájáruló nyilatkozat nélkül nem adható be az oltás.

Az időpontfoglalásra és az oltásra azok a fiatalok jogosultak, akik érvényesen regisztráltak, május 18-ig betöltik a 16. életévüket illetve idén betöltik a 18. életévüket.

Ez is érdekelheti:

Forrás: VG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához