Pfizer oltás: valójában ennyire hatékony, ha diabéteszes

pfizer, vakcina, koronavírus, covid, oltás

Mennyire hatásos a cukorbetegeknél, a vesebetegeknél és a szívbetegeknél a Pfizer vakcina?

Az elmúlt napokban jelentek meg annak az izraeli vizsgálatnak az eredményei, amik azt számszerűsítették, hogy milyen mértékű védelmet nyújt a Pfizer Covid-19 elleni oltóanyaga a különféle krónikus betegségben szenvedőknél.

Mennyire hat a Pfizer a krónikus betegeknél?

Az izraeli real-world alapú, vagyis a valós élet adatai alapján elemzést végző vizsgálat rámutatott arra, hogy krónikus betegeknél is hatásos a Pfizer Covid-19 elleni vakcinája, noha annak a hatékonysága kissé elmarad az egészséges populáción tapasztalt értéktől (ami az oltóanyag hivatalos alkalmazásai előírása alapján 94,6 %).

A kalkulációk elvégzéséhez körülbelül 1,4 millió, mindkét Pfizer oltását felvett, krónikus beteg egyén egészségi állapotát követték nyomon. A Clalit Research Institue adataiból kiderült, hogy a Pfizer vakcina hatékonysága a tünetes Covid-19 megbetegedéssel szembeni védelmet illetően:

- szívbetegeknél és krónikus vesebetegeknél 80 %

- 2-es típusú cukorbetegeknél 86 %

- agyi kerengési zavarokkal küzdőknél 75 %

- immunhiányos betegeknél 84 %

- túlsúlyos személyeknél 96 %

- elhízottaknál 93 %

- magas vérnyomásos személyeknél 90 %.

Azoknál az egyéneknél, akik már a vakcinációjuk előtt is legalább 3 krónikus betegséggel vagy rizikófaktorral rendelkeztek, köztük például szívbetegséggel, neurológiai kórképpel, krónikus vesebetegséggel, krónikus tüdőbetegséggel, dohányoztak, elhízottak voltak vagy várandósak, 88 %-osnak mutatkozott a Pfizer vakcina hatékonysága – a tünetes megbetegedés tekintetében.

Noha az életkor önmagában véve nem betegség, megvizsgálták azt is, hogy a 70 év fölötti korosztálynál mekkora védelmet kínál a Pfizer vakcina,- és a hatékonyság 92 %-nak adódott.

Ez is érdekelheti:

A súlyos formától jobban véd a vakcina

A Covid-19 súlyos formájával szemben magasabb fokú védelmet kínál a Pfizer vakcina a krónikus betegeknél is. Szívbetegeknél, agyi keringési zavarokkal küzdőknél vagy 2-es típusú cukorbetegeknél ez esetben a védelem 90 % fölöttinek adódik; sőt az immunhiányos betegeknél 100 %-ra rúg.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: Reuters

Forrás: EgészségKalauz