Mindenki ezt nézi most!

Pfizer vakcina: kevésbé véd az indiai mutáns ellen

pfizer, időpontfoglalás, eeszt, regisztráció, oltás

Nem olyan hatékony a Pfizer az indiai mutáns ellen, mint azt elsőre gondolták.

Kevésbé véd a Pfizer koronavírus-elleni védőoltása a Delta-variáns ellen, és a szervezetben mérhető antitestek száma idővel is csökken, vagyis könnyen lehet, hogy ősszel ismétlőoltásra lesz szükség – olvasható egy nemrég megjelent tanulmányban.

Pfizer: ismétlő oltásra lehet szükség

A The Lancet nevű orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint az is problémát jelenthet, hogy a Pfizer oltását megkapó idősebbek szervezetében még alacsonyabb volt a kimutatható antitestek mennyisége, ezért ők valószínűleg még kevésbé védettek az új, indiai variáns ellen. „Valószínű, hogy ez a vírusvariáns nem fog egyhamar eltűnni, így továbbra is szükség van arra, hogy kellően felkészültek legyünk” - írta Emma Wall, PhD, a kutatás vezető szerzője egy közleményben .

„A legfontosabb, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a vakcina által nyújtott védelem elég erős ahhoz, hogy a lehető legkevesebb ember betegedjen meg súlyosan és kényszerüljön kórházi kezelésre. A kutatási eredményeink alapján erre a legjobb módszer, hogy minél többen minél gyorsabban megkapják a második adag védőoltást. Illetve, azoknak, akiknek a szervezetében nem alakul ki megfelelő immunválasz az új variánsokkal szemben, ismétlő-, booster-oltásra is szükségük lehet.

SARS-CoV-2 koronavírus B.1.617.2 jelzésű variánsa Indiában bukkant fel először, de azóta a világ szinte minden részére elterjedt, és bizonyos országokban már dominánssá is vált. Jelenleg még meglehetősen kevés információ áll a rendelkezésünkre arról, hogy a forgalomban lévő, elérhető vakcinák mennyire védenek ezen új variáns ellen.

Kevésbé véd a Pfizer az újabb variánsok ellen

A mostani kutatásban 250, egészséges, 33 és 52 év közötti embertől vettek vérmintát, és az azokban lévő antitesteket vizsgálták. A részt vevők legalább 3 hónappal a kutatás előtt kapták meg az első dózis Pfizer-vakcinát. A kutatásban elsősorban azt elemezték, hogy az antitestek mennyire képesek „megállítani” a vírusrészecskéket, hogy azok ne tudjanak behatolni a sejtekbe. A szakemberek összesen 5 különböző vírusvariánst vizsgáltak: az „eredetit”, melyet Kínában azonosítottak; az Európában 2020. áprilisában dominánsat; a B.1.1.7 jelzésű, kenti variánst; a B.1.351 jelzésű, dél-afrikai variánst; illetve, a legújabb, B.1.617.2 jelzésű, indiai mutánst.

Úgy találták, hogy a Pfizer vakcinája – függetlenül attól, hogy egy vagy két dózist kapott-e meg belőle valaki –, az újabb variánsok ellen sokkal kevésbé véd. Például, az első dózis után az emberek 79%-ánál voltak kimutathatóak az eredeti vírusvariáns elleni antitestek, az új variánsokkal szemben azonban csak 25-50% volt ez az arány.

„Természetes, hogy újabb és újabb vírusvariánsok jelennek meg. Azok a variánsok, melyek valamilyen előnyös képességgel rendelkeznek, például hatékonyabban fertőznek vagy képesek kijátszani az immunrendszert, gyorsabban fognak terjedni” - írta David Bauer, PhD, a most megjelent tanulmány egyik szerzője. „Rendkívül fontos, hogy követni tudjuk ezeket a változásokat, és a lehető leggyorsabban képesek legyünk ezekhez igazítani a védőoltási stratégiánkat.”

A szakemberek mindenképpen folytatni szeretnék a kutatást, többek között azok bevonásával, akik az AstraZeneca védőoltást kapták meg.

Forrás: WebMd.com https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210604/pfizer-vaccine-india-variant

The Francis Crick Institute https://www.crick.ac.uk/news/2021-06-03_pfizer-biontech-vaccine-recipients-have-lower-antibody-levels-targeting-the-delta-variant-first-discovered-in-india

Forrás: EgészségKalauz