Ezeket látta már?

Pfizer/BioNTech oltás: ezek a mellékhatások gyerekeknél

pfizer, mellékhatás, gyerekek, 12-15 évesek, oltás, vakcina

Milyen mellékhatásokra lehet számítani 12-15 éves gyerekek oltásánál Szakgyógyszerészünk az elérhető nemzetközi adatok alapján elmondja,

Az USA-beli adatok szerint a pandémia kezdete óta mintegy 1,5 millió 12-17 év közti gyermek betegedett meg Covid-19-ben, és közülük több mint 13000 gyermek szorult kórházi ellátásra. Vagyis, a koronavírus pandémia a gyermekeket is sújtja, az ő védelmükre is hangsúlyt kell fektetni.

12-15 éveseket is olthatják a Pfizer vakcinájával

Korábban a Pfizer/BioNTech vakcináját csak a 16 évnél idősebbek oltására volt szabad alkalmazni. Az ok egyszerű: nem álltak rendelkezésre gyermekekkel végzett vizsgálati eredmények. Azóta ezt a hiányt pótolta a gyártó. Több mint 2000, USA-beli önkéntes gyermek (12-15 éves) bevonásával megszülettek az első eredmények, amik alapján a Comirnaty® vakcina magas fokú védelmet kínál a Covid-19 megbetegedéssel szemben, és a tolerálhatósága, biztonságossága is jó.

Populációs szinten gondolkodva a lakosság legalább 70 %-os átoltottságára van szükség ahhoz, hogy ténylegesen túl legyünk a pandémia jelentette veszélyen,- magyarázta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiért felelős igazgatója, Hans Kluge. Így – globálisan gondolkodva - szükség van a kamaszok oltására is. A végső döntést azonban - a gyermekek oltását illetően - a szülők hozzák meg, ők mondják ki az igent vagy a nemet. A németországi közvélemény-kutatások alapján a szülők 51 %-a teszi le a voksot a gyermeke védőoltása mellett.

100 %-os a hatékonyságú a Pfizer a 12-15 éveseknél

A 12-15 évesek körében a Pfizer vakcina hatékonysága 100 %-osnak adódott: az oltottak közül (több mint 1000 fő) senki nem lett koronavírusos beteg, szemben a több mint 970 placebo-oltást kapó gyermekkel, akik közül 16-an megbetegedtek koronavírus fertőzésben.

Mint az EMA vakcinációs stratégiáért felelős vezetője, Marco Cavaleri mondta, a Pfizer mRNS alapú vakcinája igen nagy hatékonysággal előzi meg a Covid-19 megbetegedést a gyermekeknél. Az immunogenitási vizsgálatok alapján a fiatalabbak intenzívebb immunreakcióval válaszolnak a védőoltásra, mint az idősebbek, és ennek is betudható lehet a magasabb hatékonyság.

A Pfizer/BioNTech vakcinájából a 12-15 év közöttiek is két adagot kapnak, legalább 3 hetes időbeli eltéréssel. Arra vonatkozóan, hogy gyermekeknél meddig tart a vakcináció jelentette védelem, egyelőre nincsenek adatok.

A Pfizer mellékhatásai gyerekeknél

A biztonságossági vonatkozásokat tekintve az oltóanyag jól tolerálható, és a 12-15 éveseknél fellépő mellékhatások hasonlítanak azokhoz, amik az oltást követően a fiatal felnőttek (16-25 évesek) esetén tapasztalhatók. A több mint 2000 fős, 12-15 évesek bevonásával végzett klinikai vizsgálatban a résztvevők jelentős százaléka tapasztalt enyhe, átmeneti jellegű mellékhatásokat a vakcina felvétele után. 7 esetben jelentős nyirokcsomóduzzanat alakult ki. Néhány esetben súlyos mellékhatásokat tapasztaltak (depresszió, szorongás, öngyilkos gondolatok, neuralgia, hasi fájdalom), de úgy találták, hogy ezek nincsenek kapcsolatban a vakcinával.

A klinikai vizsgálatokat követően az USA-ban már több százezer 12-15 éves gyerek megkapta a Pfizer vakcinát.

A tapasztalatok alapján a gyermekeknél elsősorban

- az injekció beadása helyén fellépő fájdalom (91 %),

- fáradékonyság (78 %),

- fejfájás (76 %),

- izomfájdalom (42 %),

- láz/hidegrázás (24 %),

- ízületi fájdalom (20 %) tapasztalható a beadást követő 24-48 órában.

Ez is érdekelheti:

Ajánlják az oltás beadását

Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és az USA-beli közegészségügyi hatóság, a CDC, a védőoltás beadása mellett foglalnak állást a 12-15 éves korcsoportnál. Ráadásul azt is lehetővé tették, hogy a koronavírus elleni vakcinát egyéb (más betegségekkel szembeni) védőoltásokkal együtt, egy alkalommal kapják meg az érintettek (nem szükséges a „szokásos” 14 napos kivárás).

Amennyiben egy gyermeknél korábban a Covid-19 fertőzés következtében sokszervi gyulladás lépett fel, a diagnózist követően 90 napig javasolt várni a védőoltás felvételével.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Források:

(1) https://www.bbc.com/news/world-europe-57287755

(2) https://www.msn.com/de-de/gesundheit/other/corona-impfung-bei-kindern-biontech-vakzin-ab-12-jahren/ar-AAKuq22

(3) https://www.aappublications.org/news/2021/05/12/cdc-aap-pfizer-covid-vaccine-teens-051221

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához