Ezeket látta már?

Poszt-covid: a hajhullás, a libidócsökkenés és a tüsszögés sokáig megmaradhat

poszt-covid, szaglás

Kiderült, milyen tünetekkel számolhatunk a leggyakrabban a long covid során.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a leggyakoribb poszt-covid tünetekről:

"A hosszú COVID-dal legerősebb kapcsolatot a szaglásvesztés, a hajhullás, a tüsszögés, az ejakuláció nehézségei és a csökkent nemi vágy (libidó) mutatta.

A COVID-19 betegség után után számos tartós, a mindennapi tevékenységeket befolyásoló tünet maradhat fenn, amelyeket COVID-19 utáni állapotnak vagy hosszú COVID-nak neveznek. A Nature Medicine 07. 25-i számában megjelent egy visszatekintő (retrospektív) vizsgálat az Egyesült Királyságban működő alapellátási adatbázis, a Clinical Practice Research Datalink Aurum felhasználásával, amelynek célja azon tünetek meghatározása volt, amelyek a 12 héten túli, igazolt SARS-CoV2 vírusfertőzéshez kapcsolódnak nem kórházi kezelésben részesülő felnőtteknél.

Összesen 486.149 igazolt SARS-CoV2 fertőzésben szenvedő felnőttet és 1.944.580 felnőttet választottak ki, akik nem estek át igazolt SARS-CoV2 fertőzésen.

A vizsgálati kimenetelek között 115 egyéni tünet, valamint a hosszú COVID szerepelt, amelyet az Egészségügyi Világszervezet klinikai esetdefiníciója 33 tünet összetett kimeneteleként határoz meg. A tanulmányban összesen 62 tünet társult statisztikailag jelentős mértékben a SARS-CoV2 fertőzéshez 12 hét után.

A hosszú COVID-dal legerősebb kapcsolatot a szaglásvesztés, a hajhullás, a tüsszögés, az ejakuláció nehézségei és a csökkent nemi vágy (libidó) mutatta.

A SARS-CoV2-vel fertőzött betegek csoportjában a hosszú COVID kockázati tényezői közé tartozott a női nem, az etnikai kisebbségekhez tartozás, a társadalmi-gazdasági depriváció, a dohányzás, az elhízás és a társbetegségek széles köre. Azt is megállapították, hogy a hosszú COVID kialakulásának kockázata fiatalabb korban nagyobb az idősekhez képest."

Olvasson tovább! Poszt-covid: ezért egyre több a pajzsmirigyprobléma a fertőzés után

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Hivatkozás: Subramanian, A., Nirantharakumar, K., Hughes, S. et al. Symptoms and risk factors for long COVID in non-hospitalized adults. Nat Med (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-01909-w

https://www.nature.com/articles/s41591-022-01909-w

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport