Ezeket látta már?

Poszt-Covid: ezekről a tünetekről ismerheti fel, ha érintett

poszt-Covid, long-Covid, tünetei, koronavírus, covid-19

Átesett a koronavírus fertőzésen, és valami azóta sem stimmel? Így tudhatja meg, hogy a poszt-Covidosok közé tartozik-e!

A post-Covis tünetek változatosak lehetnek: eddig több mint félszáz tünetet írtak le. Több, mint a felük legalább 6 hónapon át poszt-Covid-tünetekkel küzd. A Covid-19 nem ér véget sem a negatív koronavírus-teszttel, sem pedig a kórházból való hazabocsájtással. A koronavírus-fertőzés maradványtünetei hosszú heteken és hónapokon keresztül kínozhatják a Covid-19-en átesetteket. A kórkép neve poszt-Covid vagy long-Covid.

A Covid-19-ből való „felgyógyulás” után egy hónap elteltével az egykori Covid-19 betegek 54 %-a poszt-Covid-tünetekkel küzd. Úgy tűnik, hogy ezekre a panaszokra az idő sem a legjobb gyógyír. 2-5 hónap elmúltával az egykori betegek 55 %-ánál, 6 hónap elteltével pedig 54 %-uknál jelen van legalább egy poszt-Covid-tünet.

Post-covid: a nők és a súlyos fertőzöttek jobban érintettek

Úgy tűnik, hogy a poszt-Covid életkortól, nemtől függően bárkinél előfordulhat, de talán nagyobb arányban érintettek a nők, és azok a betegek, akiknél a Covid-19 lefolyása súlyos volt (idős korúak, elhízottak, dohányzó betegek stb.).

A vírusfertőzéseket követően visszamaradó maradványtünetek nem ritkák. Ismert, hogy azok például egy influenza-fertőzés után is jelen lehetnek, rövidebb-hosszabb ideig tarthatnak. Az új típusú koronavírus- (SARS-CoV-2-) okozta fertőzést követően azonban a tünetek különösen hosszú ideig állhatnak fenn, és esetenként igen súlyosak lehetnek. Olyannyira, hogy azok a mindennapi életvitelt, a munkavégzést is akadályozhatják.

Post-Covid esetén gyakoriak az általános tünetek

A poszt-Covid felismerését és diagnózisát nehezíti az, hogy sok esetben általános tünetek állnak fenn, köztük fáradékonyság, vissza-visszatérő láz, különféle ízületi és egyéb fájdalmak vagy megmagyarázhatatlan fogyás.

Long-Covid: azokat is érinti, akik lábon hordták ki a fertőzést - olvasson tovább!

A leggyakoribb poszt-Covid tünetnek a fáradékonyság számít

Betegbeszámolók alapján hangsúlyozandó, hogy a poszt-Covid-fáradtság esetén nem csupán egy kis pihenés utáni vágyról van szó, hanem olyan mértékű fáradékonyságról, ami nehezíti a fizikai munkavégzést, és egyes esetekben lehetetlenné teszi a munkába járást, vagyis munkaképtelenné teszi az illetőt. Légszomj, alvászavar, szorongás, depresszió társulhat hozzá.

Igen gyakoriak a neurológiai tünetek

romlik a memória, koncentrálási nehézségek tapasztalhatók. Korábban egyszerűen véghezvitt feladatok jelentős erőfeszítést igényelhetnek. 15-24 %-os mértékű romlás következik be az információfeldolgozásban, a memóriaképzésben illetve az emlékezésben. A helyzet fél-egy éven keresztül is fennállhat. A további következményekre egyelőre nincs rálátásunk. Különösen aggasztóvá teszi a helyzetet az, hogy ez a kognitív (gondolkodásbeli) zavar, agyi köd, nem csak élemedett korú pácienseknél, de fiataloknál is bekövetkezhet. Az akár negyedével romló memóriára vonatkozó adatok ugyanis egy olyan poszt-Covid-os betegcsoport bevonásával születettek, akiknek az átlagéletkora 49 év volt.

A mentális következmények is súlyosak

Poszt-covid esetén nem csupán „nyomott hangulatról” van szó. Egy friss vizsgálat alapján a poszt-Covid-betegek harmada szorongással küzd, negyedét alvászavarok kínozzák, ötödüknél pedig depresszió lép fel,- akár öngyilkossági gondolatokkal. Vannak vizsgálatok, miszerint a kórházban ápolt, de stabil állapotú Covid-19 betegek 96,2 %-ánál alakul ki a későbbiekben poszttraumás stressz zavar. Vagyis az érintettek a későbbiekben rémképekkel küzdenek, álmaikban rendszeresen visszatérnek a „Covid-élmények”, és ahhoz társulóan testi tünetek, például heves szívdobogás, légszomj és egyéb tünetek lépnek fel náluk.

Covid-19 után gyakoriak a neuropszichiátriai tünetek: így a fejfájás (44 %), a figyelemzavar (27 %) és a szaglászavar (21 %). A szaglásvesztés és a szaglászavar olyan mértékű lehet, hogy szinte lehetetlenné teheti az étkezést és a tisztálkodást, az ételekhez és a tisztálkodószerekhez társított „torz”, esetenként émelygést okozó szagélmények miatt. A betegek negyedénél rendkívül zavaró hajhullás tapasztalható, és a hajvesztés akár egy negyedéven át is problémát okozhat.

Légúti maradványtünetként előfordulhat nehézlégzés és tartós köhögés – a poszt-Covidosok negyedénél, ötödénél. Ezeknek kimutatható nyoma is van a tüdőkben, hiszen a korábbi koronavírus fertőzöttek harmadánál - 60-100 nap elteltével is - kóros eltéréseket mutatnak a Röntgen- vagy a CT-vizsgálatok.

Emellett, a szívet, vérnyomást érintő panaszok is gyakoriak, és sokszor számolnak be a cukoranyagcsere felborulásáról, a 2-es típusú cukorbetegség megjelenéséről.

A poszt-Covid nem „pusztán” beképzelés vagy szimuláció

A poszt-Covid tünetek nem csupán beképzeltek, és semmiképpen nem a pandémia miatt aggódó/szorongó elme „szüleményei”. Ezt bizonyítja az is, hogy a poszt-Covid-tünetek a gyermekeknél is fellépnek.

Post-Covid: ha sokáig tartott, amíg felépült, ezekről az apró vérrögökről tudnia kell!

Egy egyesült királyságbeli felmérés szerint a fertőzésen átesett kiskorúak 3,1 %-a mutat poszt-Covid tüneteket a 5-11 éves korosztályban, míg 5,1 %-a a 12-17 éveseknél. A gyermekeknél a fáradékonyság a vezető poszt-Covid tünet, amiről 84,4 %-uknál beszámolnak, majd azt követi a fejfájás és a szaglásvesztés (mindkettő 77,9 %-os előfordulási gyakorisággal).

Jövőbe tekintés

A poszt-Covid-jelenség újnak számít, így a kezelésére vonatkozó nemzetközi szakmai protokollok még nem állnak rendelkezésre.

A poszt-Covid-ambulanciákon folyamatosan gyűlik az ismeretanyag, aminek köszönhetően a jövőben feltételezhetően könnyebben karban tarható lesz a poszt-Covid-okozta betegségteher. Jelenleg az orvosok elsősorban tüneti szerekkel/terápiákkal próbálkoznak, illetve stresszkerülést, pihenést, egészséges életmódot javasolnak az érintetteknek.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) More than 50 Long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33532785/

(2) https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2785388

(3) Molteni E et al. Illness duration and symptom profile in symptomatic UK school-aged children tested for SARS-CoV-2. Lancet. Child & Adolescent Health DOI:https://doi.org/10.1016/S2352-4642(21)00198-X; 2021.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához