Ezeket látta már?

Poszt-Covid: oltott, Covidon átesetteket is érintheti

reflux, tünet, köhögés, gyomorégés

Ha koronavírus fertőzés után még hónapokkal később is köhögünk, a súlyos szövődmények elkerülése érdekében feltétlen fel kell keresni az orvosunkat - akkor is, ha oltottak vagyunk.

A nagyfokú fáradtság, a a mellkasi fájdalom, a légszomj és a köhögés tipikus poszt-Covid tünetek lehetnek amik az oltottakat is érinthetik.

A mellkasi fájdalomtól az álmatlanságig sokféle tünete lehet az úgynevezett long- vagy poszt-Covid szindrómának. Erről a tünetegyüttesről akkor beszélhetünk, ha a koronavírus-fertőzésen átesetteknél a betegség kezdete után még két-három hónappal is jelentkeznek zavaró panaszok – magyarázza Bencze Ágnes, a Budai Egészségközpont belgyógyász-kardiológus szakorvosa az infostartnak.

A klasszikus poszt-Covid tünetekhez tartozik a légzőszervi és mentális panaszokon, koncentrációs zavarokon, túl a a szaglási zavar, bűzös szagok érzete és az ízületi fájdalom. A panaszok a fertőzés után fél évvel is jelen lehetnek.

Az európai adatok szerint a fertőzésen átesettek 20-25 százalékánál jelentkezik a poszt-Covid, a kínai statisztika szerint azonban a betegek 70 százaléka szenved tőle.

A szakember szerint a covid fertőzésen tünetmenetesen átesetteket nem érinti, de az oltott betegek esetében jelen lehet a poszt-Covid, bár ennek egyértelmű kijelentéséhez egyelőre még kevés az adat.

Az orvos azt tanácsolja, hogy aki maradványtüneteket észlel, forduljon orvoshoz, és ne halogassa, mert a panaszok hátterében ugyanis súlyos szövődmények is lehetnek.

Az olyan páciens, aki két-három hónap után is köhög, lehet, hogy poszt-Covid szindrómás, és elképzelhető, hogy Covid-fertőzés okozta tüdőembóliája van, ami csak megfelelő vizsgálatok útján zárható ki.

Olvasson tovább! Ha a gazdi Covid-os, a macskája vagy a kutyája is az lehet!

Forrás: EgészségKalauz