Ezeket látta már?

Rekedt, lázas, fáj a torka? Nem csak koronavírus okozhatja

torokfájás, antibiotikum, kezelése, fájdalom, baktérium, vírus, fertőzés

Manapság ha berekedünk vagy fáj a torkunk egyből koronavírusra gondolunk, de más betegség is jelentkezhet hasonló tünetekkel.

A gégefedő a nyelvünk hátsó részénél helyezkedik el, rugalmas, nyálkahártyával borított szerv, melynek feladata tulajdonképpen a levegő, illetve az ételek, italok megfelelő helyre irányítása. A gégefedő lélegzetvételkor nyitva van, vagyis a levegő szabadon bejuthat rajta keresztül a tüdőbe, viszont amikor eszünk vagy iszunk, akkor lezáródik, és megakadályozza, hogy a lenyelt falat vagy korty a légutakba kerüljön és ott fulladást vagy más problémákat okozzon.

A gégefedő-gyulladás okai

A gégefedő gyulladását a legtöbbször bakteriális fertőzés, esetleg sérülés vagy égés okozza. Korábban a Haemophilus influenzae b (Hib) egyik legsúlyosabb szövődménye volt, de a védőoltások elterjedésével szerencsére egyre kevesebb eset vezethető vissza a fertőzésre.

A betegség során, a gyulladás következményeként a gégefedő megduzzadhat, így nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, sőt az is előfordulhat, hogy szinte teljesen elzárja a levegő, illetve a lenyelt falat vagy korty útját.

A gégefedő-gyulladás (epiglottitis) lehetséges tünetei

  • hirtelen jelentkező, magas láz
  • igen intenzív torokfájás
  • rekedtség vagy a hang teljes "elvesztése"
  • nyelési nehézségek vagy a nyeléskor jelentkező fájdalom
  • fokozott nyálzás
  • légzési nehézségek (a légzés szaporábbá, felületessé válása)
  • lélegzetvételt kísérő, sípoló hang

A beteg állapota fekvéskor romlik, de ha felül vagy előrehajol, akkor általában valamennyire javul, hiszen könnyebben kap levegőt.

A gégefedő-gyulladás rendkívül gyorsan válik igen súlyossá, életveszélyessé, az orvosi vizsgálat vagy éppen a kezelés megkezdésének halogatása akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Azonnali beavatkozást igényel például, ha a beteg szája, körömágya, végtagjai kékülni kezdenek, ez ugyanis az jelenti, hogy nem jut elegendő oxigén a szervezetébe.

Megelőzhető-e a gégefedő-gyulladás?

A betegség életkortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet, de a kialakulásának a rizikója magasabb a férfiaknál, az idősebbeknél, a túlsúlyosaknál, illetve a cukorbetegeknél. A gégefedőn lévő ciszta, a tüdőgyulladás vagy a legyengült immunrendszer szintén növeli a betegség veszélyét. A nem fertőzés eredetű gégefedő-gyulladás lehet forrázás vagy mérgezés következménye is. Ritkábban, de előfordulhat, hogy az epiglottitis a kemoterápia egyik mellékhatása.

Olvasson tovább! Rekedtség: mi állhat még a hátterében?

A gégefedő-gyulladás megelőzésében rendkívül nagy szerepe van a védőoltásnak. A Hib vakcina bevezetése előtt rengeteg kisgyermek veszítette életét a betegség szövődményeként, de az elmúlt évtizedekben ez a szám minimálisra csökkent. A mérgezések és forrázások megelőzése természetesen nagyobb odafigyelést és óvatosságot igényel, a fertőző betegségek megelőzéséhez pedig olyan "hétköznapi" teendők szükségesek, mint a kézmosás vagy a felületek rendszeres fertőtlenítése, tisztítása.

Forrás: EgészségKalauz