Ezeket látta már?

Sanofi: új francia vakcina a láthatáron, már idén olthatnak vele

francia vakcina, sanofi, vakcina, oltás, védőoltás

A francia Sanofi új vakcinája egyre közelebb ér az engedélyeztetéshez.

Az Európai Unió már előre lekötött 300 millió adagot a francia Sanofi és a brit GlaxoSmithKline közös fejlesztésű oltóanyagából. A vakcinának hamarosan megkezdődik a klinikai tesztelések utolsó, azaz a 3. fázisa.

Az Euronews számolt be arról, hogy a francia vakcina előállítása csúszott, ugyanis az eddigi klinikai vizsgálatok nem hoztak kedvező eredményeket, de a 2. fázisban már megfelelő tempóval tudtak haladni a kutatók. A rekombináns fehérjéken alapuló vakcina -a jelenlegi adatok alapján - 95 százalékban produkálta antitestek termelését a második adag beadása után. Vagyis, egyelőre úgy néz ki, hogy hatékony vakcináról van szó.

A francia vakcina előnye, hogy nem kell különleges körülmények között tárolni, elég hozzá egy hagyományos hűtő is.

Az engedélyt eddig 6 védőoltás kapta meg:

  • Pfizer,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • CoviShield (az AstraZeneca indiai gyártású változata),
  • Johnson & Johnson Janssen vakcinája,
  • Sinopharm

Habár a WHO engedélyezte, azt továbbra sem tudni adatok hiányában, hogy a Sinopharm mennyire hatásos a 60 év feletti korosztályban. A WHO szakértői biztosak abban, hogy a kínai vakcina hatásos a koronavírus megbetegedés megelőzésében a 18-59 év közötti felnőtteknél, abban viszont már kevésbé, hogy a 60 év felettieknél is hatásos lenne, de az időseknél abban sem biztosak, hogy a súlyos mellékhatásokat ki lehetne védeni. Erről bővebben itt írtunk --> Ezért nem ajánlja a WHO a 60 felettieknek a kínai vakcinát!

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához