Ezeket látta már?

Sinopharm oltás után: ezekkel a mellékhatásokkal számoljon

kínai vakcina mellékhatásai

Melyek a kínai, Sinopharm vakcina beadása után tapasztalt gyakori mellékhatások és oltási reakciók? Mutatjuk!

Az OGYÉI szakembereknek szóló tájékoztatója alapján bemutatjuk, hogy milyen mellékhatásokra lehet számítani a kínai klinikai tesztek eredményei alapján.

Mit kell tudni a kínai vakcina vizsgálatairól?

A készítmény biztonságosságát két, Kínában és Kínán kívül végzett klinikai vizsgálat során értékelik. Az első klinikai vizsgálat egy Kínában végzett randomizált, kettős vak placebokontrollos I/II. fázisú vizsgálat, amely során kezdetben a készítmény biztonságosságát és immunogenitását értékelik 18 éves és annál idősebb felnőtteknél. A második egy olyan nemzetközi, multicentrikus, randomizált, kettős vak és placebokontrollos III. fázisú klinikai vizsgálat, amely során a készítmény protektív hatását, biztonságosságát és immunogenitását értékelik. A vizsgálatot végző szakemberek aktívan utánkövetik a biztonságossági adatokat és a mellékhatások előfordulását az egyes injekciók beadását követően 0-tól 21 vagy 28 napig, valamint a súlyos mellékhatásokat 12 hónapig a teljes oltási program befejezéséig – olvasható az OGYÉI tájékoztatójában.

Hogyan vizsgálták a mellékhatásokat?

A vizsgálati alanyoknál az injekciók beadását követően 30 percig szorosan nyomon követték a hirtelen kialakuló reakciókat. Az injekció beadásának helyén fellépő és az egész szervezetet érintő (szisztémás) mellékhatásokat az oltás után 7 napon át vezették naplószerűen.

A vizsgált oltottakat 28 napig szorosan nyomon követték illetve 12 hónapig a kórházak sürgősségi osztályait látogatták és nyomon követték az orvosi rendelők váratlan látogatását és a súlyos mellékhatások előfordulását.

Ez alapján a leggyakrabban jelentett mellékhatás az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom volt. Láz, a fáradékonyság, fejfájás és hasmenés is gyakran fordult elő.

Mellékhatások részletesen

A mellékhatások osztályozása a Nemzetközi Orvostudományi Szervezetek Tanácsa (CIOMS) által ajánlott módon kerül feltüntetésre. A mellékhatások előfordulásának gyakorisága:

 • nagyon gyakori (≥10%)
 • gyakori (≥1%, <10%)
 • nem gyakori (≥0,1%, <1%)
 • ritka (≥0,01%, <0,1%)
 • nagyon ritka (<0,01%).

Az injekció beadásának helyén tapasztalt mellékhatások:

 • nagyon gyakori: fájdalom
 • nem gyakori: bőrmelegség, duzzanat, keményedés vagy csomó, bőrkiütés, viszketés
 • ritka: bőr kivörösödése

Az egész szervezetet érintő (szisztémás) mellékhatások

 • nagyon gyakori: fejfájás gyakori: láz, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, köhögés, nehézlégzés, hányinger, hasmenés, viszketés
 • nem gyakori: szédülés, étvágytalanság, hányás, szájgaratfájdalom, nyelési nehézség, orrfolyás, székrekedés, túlérzékenység
 • ritka: hirtelen kialakuló (heveny, akut) allergiás reakció, aluszékonyság, álmatlanság, tüsszögés, orrgaratgyulladás, orrdugulás, torokszárazság, influenzaszerű tünetek, érzéscsökkenés, végtagfájdalom, szívdobogásérzés, hasi fájdalom, bőrkiütés, bőrnyálkahártya-rendellenesség, pattanás (akne), szemfájdalom, kellemetlen érzés a fülben, nyirokcsomó-bántalom (limfadenopátia)
 • nagyon ritka: hidegrázás, ízérzészavarok, ízérzet elvesztése, érzészavar (paresthesia), remegés, figyelemzavar, asztma, torokirritáció, mandulagyulladás, kellemetlen érzés a végtagokban, nyaki fájdalom, állkapocsfájdalom, nyaki duzzanat, szájfekély, fogfájdalom, a nyelőcső betegségei, gyomorhurut (gastritis), a széklet színének megváltozása, szemfájdalom, homályos látás, szemirritáció, látáscsökkenés, fülfájdalom, idegesség, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, vizelettartási nehézség (vizeletinkontinencia), késlekedő menstruációs vérzés.

Harmadik súlyossági fokú mellékhatások

Az injekció beadásának helyén tapasztalt 3. súlyossági fokú mellékhatások a következők: fájdalom, bőrkiütés, viszketés; a 3. súlyossági fokú egész szervezetet érintő (szisztémás) mellékhatások pedig a következők: láz, fáradékonyság, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, köhögés, nehézlégzés, hányás, hasmenés, székrekedés, nyelési nehézség. 4. súlyossági fokú mellékhatást a készítménnyel kapcsolatban egyelőre nem jelentettek - derül ki az OGYÉI tájékoztatójából.

Ez is érdekelheti:

Pfizer vakcian.

Forrás: ogyei.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához