Ezeket látta már?

Növekszik a szamárköhögéses esetek száma: ezekre a tünetekre figyeljen!

szamárköhögés tünetei járvány fertőzés

A szomszédos országokban tavaly és az idei év elején jelentősen több szamárköhögéses esetről számoltak be.

Bár az utóbbi hetekben hazánkban is megemelkedett a jelentett esetek száma, még mindig van olyan vármegye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk.

Mire figyeljünk?

A növekvő esetszámok miatt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a kormányhivatalokon keresztül kiadott tájékoztatójában felhívta a figyelmet a szamárköhögésre vonatkozó, jogszabályban előírt járványügyi intézkedésekre. Amennyiben a háziorvos, a házi gyermekorvos által ellátott betegnél felmerül a szamárköhögés (pertussis) gyanúja, abban az esetben a fertőző beteg bejelentés mellett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat kezdeményezése is kötelező. Ha a beteg szoros környezetében a légúti tünetekkel rendelkező betegeknél fennáll a pertussis gyanúja, a laboratóriumi vizsgálat náluk is kötelező. Tünetmentes kontakt személy mikrobiológiai vizsgálata nem indokolt. A szerológiai vizsgálatot az NNGYK laboratóriuma végzi.

Ezek a szamárköhögés tünetei

A megbetegedés gyanúja jellemzően akkor merül fel, ha a páciensnek régóta fennálló köhögése van. A Bordetella pertussis baktérium cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek esetén a fertőzött személy sokszor tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetekkel járó megbetegedés alakul ki. Hosszantartó köhögés fennállásakor fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert az időben elkezdett antibiotikus kezeléssel a betegség jól gyógyítható.

Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a pertussis elleni védőoltás fő célja, hogy csökkentse csecsemőknél és kisgyermekeknél a súlyos szamárköhögés megbetegedés és halálozás kockázatát. A pertussis elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. Emellett a felnőtt lakosság körében általában 10 évente javasolt a diftéria-pertussis-tetanusz tartalmú védőoltás beadása, továbbá az újszülött védelme érdekében a várandósok védőoltása javasolt a harmadik trimeszterben. A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket, továbbá a családba érkező újszülöttet is. A receptre felírt oltóanyag a gyógyszertárban elérhető.

A szamárköhögés gyermekkorban

A pertussis kapcsán szükséges járványügyi intézkedések elsődleges célja, hogy megvédjük az újszülötteket, csecsemőket a súlyos megbetegedéstől.

Különösen fontos kiemelni, hogy a szamárköhögés csecsemőkorban nagyon súlyos, életet veszélyeztető állapot kialakulásához is vezethet. A betegség kezdetén enyhe nátha, mérsékelt köhögés a jellemző. A következő fázisban a csecsemő öklendezik, zihálva veszi a levegőt, szemei kidüllednek, hányás jelentkezik. Etetési nehezítettség, légzéskimaradás, tüdőgyulladás, epilepsziás rohamok, többszervi elégtelenség, veseelégtelenség alakulhat ki.

A légzéskimaradás főleg kisgyermekeknél, féléves kor alatt jellemző. Ha légzéskimaradást észlel gyermekénél, hívja a 112-t, és kérjen mentőt! Amennyiben gyermeke nem részesült védőoltásban, és felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermeksürgősségi ambulanciát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nagy gond, ha a gyerek megfürdik a szökőkút vizében? Itt a válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fertőző betegség

Forrás: NNGYK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához