Szputnyik V: eltér a forgalomba kerülő és a klinikai teszten használt vakcina a Népszava szerint

#szputnyik #orosz vakcina #koronavírus #covid
2021.01.27.

A szakértők a lap értesülései szerint több mindent kifogásoltak a Szputnyik V covid vakcinában.

A Népszava szerint többek között azt is kifogásolták a szakértők az orosz vakcinában, hogy a tömeggyártásban és a kisebb adagokban készülő koronavírus vakcinák nem egyeznek meg. A lap értesülései szerint ez azt jelenti, hogy a klinikai vizsgálatok alatt nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami forgalomba kerülhet.

A lap úgy tudja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői csak pár órát kaptak a gyártás ellenőrzésére, akik végül - ellentmondások és fontos adatok hiányában - nem javasolták a Szputnyik V alkalmazását.

Ez is érdekelheti:

A lap szerint ezt a külső szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették több ellentmondással egyetemben. A testület szerint bizonytalan, hogy a Magyarországra érkező koronavírus vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, továbbá az sem teljesen tisztázott, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal járna az oltás. Éppen ezért a felkért tanácsadókat váratlanul érte, hogy mielőtt tisztázták volna az aggályaikat, az OGYÉI megfelelőnek találta az orosz vakcina dokumentációját.

Az engedély kiadását követően volt olyan professzor, aki kilépett az orosz vakcina értékelését végző testületből.

Forrás: népszava