Ezeket látta már?

Szputnyik V orosz vakcina: kinek nem ajánlott?

Szputnyik vakcina, koronavírus, oltás

Milyen esetekben, kiknek ellenjavallt az orosz vakcina?

Kijelenthető, hogy nincsen gyógyszer vagy vakcina ellenjavallat nélkül. Vagyis, minden gyógyszer és oltóanyag esetén vannak olyan betegek, betegcsoportok, akiknél az adott készítmény használata kerülendő.

Az összetétel és a hatásmechanizmus alapján a Gamaleja Intézet által fejlesztett, orosz vakcinaként emlegetett Szputnyik V vakcina úgynevezett vektor alapú oltóanyag. A Szputnyik V tehát semmilyen formában nem tartalmaz sem élő, sem gyengített koronavírust, ami bárkit is megbetegíthetne; és a hordozóként funkcionáló adenovírus sem tud légúti betegséget okozni. Ennek ellenére az orosz vakcina esetén is vannak olyan személyek, akik nem olthatók vele.

  • Kerülendő az orosz vakcina azoknál, akiknél korábban súlyos allergiás reakció fordult elő a védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szemben.
  • Akut, fertőző és nem fertőző betegségek esetén 2-4 héttel a gyógyulás után, míg krónikus betegségek fellángolása esetén az állapot javulása után 2-4 héttel adható be a Szputnyik V.
  • Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be. A védőoltás beadásának napján a védőoltásért jelentkezőt kötelező orvosnak megvizsgálnia: egy fizikális vizsgálatot kell végezni és a testhőmérsékletet is meg kell mérni: ha a testhőmérséklet 37 °C felett van, a védőoltás nem adható be.
  • Terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt az orosz vakcina.
  • 18 év alattiaknak nem adható a Szputnyik V.
  • Krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén nem adható a Szputnyik V. Amennyiben jelentős eltérések vannak a pajzsmirigyfunkciós értékekben, vagy nem megfelelően kezelt a cukorbetegség, az szintén ellenjavallatot képezhet.
  • Súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma, akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás, autoimmun betegségek, rosszindulatú daganatos megbetegedések is ellenjavallatot képeznek.
  • A Szputnyik V oltási sorozat 2. adagjának a beadásánál speciális ellenjavallat az, ha az 1. adag Szputnyik V védőoltás beadása után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.) léptek fel.

Alapvető szabály az, hogy bármely vakcina, köztük a Szputnyik V beadhatóságáról is – az oltandó személy egészségi állapota ismeretében – az oltóorvos hoz döntést.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához