Ezeket látta már?

Szputnyik vakcina: mennyire hatásos és biztonságos az orosz oltóanyag?

Szputnyik vakcina, koronavírus, oltás

Az orosz Szputnyik V vakcina vektor alapú, koronavírus elleni vakcina. Mit jelent ez, van-e benne elölt vírus és mik a mellékhatások? Szakgyógyszerész válaszol.

Oroszország, Fehéroroszország, Argentína, Bolívia, Szerbia és több más ország már korábban engedélyezte a vakcina alkalmazását, így már világszerte legalább 1,5 millió embert beoltottak a Szputnyik V vakcinával. Nagy eséllyel a magyar lakosság egy részét is ezzel a vakcinával fogják védőoltani.

Hogyan is kell alkalmazni, és miként fejti ki a szervezetbeni hatását a Szputnyik V?

A jelenleg alkalmazott és fejlesztés alatt álló, új típusú koronavírus elleni oltóanyagok abban különböznek egymástól, hogy milyen koronavírus ”összetevő” szervezetbe való bejuttatása révén serkentik ellenállásra az immunrendszert. Az oltóanyagok néhány fő csoportba sorolhatók be, vagyis azt lehet mondani, hogy a fejlesztés alatt álló koronavírus vakcináknak „csupán” 4 fő típusa van.

Szputnyik V – vektor alapú oltóanyag

Az összetétel és a hatásmechanizmus alapján a Gamaleja Intézet által fejlesztett Szputnyik V vakcina ún. vektor alapú oltóanyagnak minősül. A vektor alapú vagy más néven vivőanyag alapú vakcinák egy – a hatás szempontjából semleges - hordozó vírus segítségével juttatják a szervezetbe a kórokozó egy jellegzetes géndarabkáját. Vagyis, van egy jól megválasztott, semleges vírus, ami magával cipeli a Covid-19 egy darabkájának a genetikai kódját.

A működési elv nem teljesen új, ilyen módszerrel működnek más védőoltások is, például egy 2019-ben az ebola ellen engedélyezett védőoltás is ilyen úton fejti ki a hatását.

Adenovírusba épített koronavírus gén

Jelen esetben, a Szputnyik V vakcinánál egy ártalmatlan hordozóvírusba, az adenovírusba építették be a kutatók a koronavírus egy jellegzetes géndarabkáját. Kiemelendő, hogy az adenovírus „csak” hordozóként szolgál, önmaga teljesen ártalmatlan, a lényeg a szállítmányon, jelen esetben a koronavírus egyik tipikus géndarabkáján van. Az adenovírus által szállított géndarabka a Szputnyik V oltásnál az új típusú Covid-19 egyik jellegzetes fehérjéjének, az ún. tüskefehérjének az előállítási információit tartalmazza. A szervezetben az adenovírusba beépített gén információi alapján olyan koronavírusfehérje keletkezik, ami immunválaszt, azaz a fertőzéstől védő információt közvetít.

Hangsúlyozandó tehát, hogy a Szputnyik V oltóanyag semmilyen formában nem tartalmaz sem élő, sem elölt koronavírust, ami bárkit is megbetegíthetne.

Az összehasonlítás kedvéért: a Pfizer/Biontech és a Moderna oltóanyagainál is géndarabka jut be a szervezetbe, de nem semleges hordozóvírushoz kapcsolva, hanem pl. lipidburokba zárva. A végeredményt nagyvonalakban összefoglalva: a következmény hasonló, az immunvédelem kialakul.

Ez is érdekelheti:

Könnyen tárolható, de kétszer beadandó oltóanyag

Az előállítási technológiából kifolyólag a Szputnyik V vakcinát könnyebb tárolni és szállítani, mint a génbázisú (Pfizer/Biontech és Moderna) oltóanyagokat. A Szputnyik V „mindössze” hűtőszekrényben tárolást, vagyis 2 és 8 °C közötti hőmérsékletet igényel.

Az oltások számát illetően a Szputnyik V vakcinából is kétszeri oltás szükséges az immunvédelem kialakulásához. Vagyis, 3 hét elteltével meg kell ismételni az oltást.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához