Ezeket látta már?

Miért kell a Di-Per-Te oltás?

oltas_1

A torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz egy nagyon komoly betegség, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Érdemes megtudnunk róluk és az ismert Di-Per-Te oltásról is néhány tényt.

Mi az a torokgyík?

 • A diftéria (torokgyík) nyálcseppekkel terjedő, baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó a torokban, rendszerint a mandulákon vagy más nyálkahártyán tapad meg és vaskos, szürkés lepedéket hoz létre.
 • A baktérium mérget (toxint) termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. A diftéria okozta halál, a szívizom károsodása vagy a gége elzáródását követő fulladás miatt áll be.
 • Ahol nincs védőoltás, igen sok gyermek hal meg ebben a betegségben. Magyarországon 1938-ban még több mint ötezer fertőzést, és 300 halálesetet jelentettek. Ettől az évtől kötelezően, minden gyermeket oltanak diftéria ellen. Oltott személyekben a baktérium nem tud betegséget létrehozni.

Mi az a szamárköhögés (pertussis)?

 • A pertusszisz (szamárköhögés) kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, több hétig tartó bakteriális betegség. Az anyától származó védelem bizonytalan, ezért az egészen fiatal oltatlan csecsemők is megbetegedhetnek.
 • Utóbbiak között van a legtöbb haláleset, a légúti és az idegrendszeri szövődmények következtében. Minden nyolcadik fertőzöttnél tüdőgyulladás, minden huszadiknál agyi károsodás léphet fel. 200 betegből egy meghal. Idősebb gyermekek a betegséget könnyebben vészelik át.
 • A védőoltások bevezetése előtt súlyos járványok léptek fel: 1951-ben 25 000, 1953-ben 57 000 megbetegedés fordult elő. Hazánkban 1953 óta oltják a csecsemőket szamárköhögés ellen.

Mi az a tetanusz (tetanus)?

 • A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta, igen súlyos, magas halálozású betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe, és ott mérget (toxint) termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek.
 • Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. Az újszülöttek leggyakrabban a köldök fertőződése révén betegednek meg, ha az édesanya nem védett, vagy ha a köldökcsonkot nem tisztán kezelték.
 • Hazánkban 1951-ben még közel ötszáz halálos áldozata volt a fertőzésnek. 1942 óta oltanak tetanusz ellen. Jelenleg, évente kevesebb, mint 5 eset fordul elő. A megbetegedettek idősek, akik gyermekkorukban még nem kaptak védőoltást.

Tudta? Ekkor nem adható védőoltás! Kattintson!

Mikor és milyen oltóanyagot használnak a betegségek megelőzésére?

A gyermekkori oltást olyan oltóanyaggal végezték már 2006 előtt is, amely a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés ellen is védettséget alakított ki, neve Di-Per-Te volt. 2006 óta új oltóanyagot használnak hazánkban alapimmunizálásra, mely 5 komponensű vakcina. Ebben a szamárköhögés komponenst megváltoztatták (aP: acelluláris pertusszisz), és beépítették a gyermekbénulás, és az oltóanyagát (Hib: Haemophilus influnezae b) is egyetlen oltásba.

Ezzel az oltóanyaggal az alapimmunizálást 2, 3 és 4 hónapos korban végzik. Az ismétlés 18 hónapos korban esedékes. A 6. éves gyerekek DaPT-gyermekbénulás elleni védőoltást kapnak. A 11 évesek újraoltása 2009-től szintén diftéria,acelluláris pertussziszés tetanusz komponenst tartalmazó oltóanyaggal történik. Később, a tetanuszfertőzésre gyanús sérültek emlékeztető oltást kapnak.

Ki nem kaphat Di-Per-Te oltást?

Lázas vagy súlyos betegek oltását el kell halasztani. Nem oltható az sem, akinek az előző oltás után súlyos oltási reakciója volt.Az olthatóság elbírálása orvosi feladat.

 Di-Per-Te oltással a megelőzésért  Di-Per-Te oltással a megelőzésért Forrás: MTI

Milyen veszéllyel járhat az oltás?

 • A Di-Per-Te komponest tartalmazó oltóanyaggal történő oltást általában enyhe tünetek követhetik. Helyileg mérsékelt duzzanat, pír és érzékenység alakulhat ki. A panaszok borogatással csökkenthetők. Az oltás velejárója lehet a láz is. A csecsemők testhőmérsékletét rendszeresen ellenőrizni kell, hogy időben el lehessen kezdeni a lázcsillapítást (gyógyszeres és hűtőfürdő), az ún. "lázgörcs" megelőzése érdekében.
 • Ajánlatos az oltással egyidőben, majd 6 óránként ismételve lázcsillapítót adni. Súlyosabb tünetek (eszméletvesztés, aluszékonyság) igen ritkán fordulnak elő: 100 000 oltásra jut egy. Felléptük esetén, azonnal orvosi segítséget kell kérni!
 • Az oltást követő reakcióról minél hamarabb értesíteni kell az oltást végző orvost! Magyarországon 10 fertőző betegség elleni oltás tartozik az életkorhoz kötött, kötelező védőoltási rendbe: tuberkulózis, szamárköhögés, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hib okozta agyhártyagyulladás, kanyaró, rubeola, mumpsz és hepatitisz B.
 • Ezen felül a csecsemő ellátását végző orvosnak kötelezően fel kell ajánlania a pneumococcus elleni védőoltást: ebben az egy esetben a szülő döntheti el, hogy kéri-e gyermekének az állam által térítésmentesen biztosított oltóanyag beadását.
Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához