Ezeket látta már?

Változott a várandósok oltása: mégis megkaphatják a második dózist

terhesek oltása, várandós, kismama, vakcina, magzat, covid, koronavírus

Újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok alapján módosult a várandósok koronavírus elleni védőoltásának ajánlása.

Az Operatív törzs a napi sajtótájékoztatóján ismertette, hogy várandósoknál változott az oltási protokoll. Eszerint:

  • a védőoltást továbbra is a várandósság 12. hete után javasolt beadni, a változás az, hogy a második oltást szintén be lehet adni a várandósság 36. hetéig.
  • Az oltást kérő várandós nő a vakicinainfo.gov.hu honlapon történt regisztrációja után a háziorvosánál jelentkezzen, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről.  

Mivel oltassanak a várandós kismamák? Mutatjuk, kattintson tovább!

Az újabb eredmények és publikációk alapján, a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére, az infektológiai, valamint a szülészeti szakmai kollégium véleménye alapján módosították a várandósok koronavírus elleni védőoltásának ajánlását. Továbbra is érvényben van, hogy minden esetben egyéni mérlegelés szükséges az oltásról, amelyhez a Magyarországon jelenleg elérhető vakcinák közül a Pfizer és a Moderna vakcinákat lehet használni.

A várandós nők a terhesség 12. hete után, vagyis a második trimeszter alatt kaphatják meg ezután is az első védőoltást, a változás az, hogy az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni. Annak, aki a várandósság alatt csak az első adagot kapta meg, a szülést követő második héttől javasolt a második adag beadása.

Az oltást igénylő várandósokat kérjük, hogy ha még nem tették, akkor regisztráljanak a vakicinainfo.gov.hu honlapon, majd ezután vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről. A várandósnak minden esetben írásos belegyező nyilatkozattal kell megerősítenie, hogy kéri az oltást.

Modernával is olthatók a várandósok

A sajtótéjékoztatón az is elhangzott, hogy 64 800 Moderna-oltóanyag érkezett a héten, ezek nagy része második körre, 30 000 fő kaphat első oltást ebből az oltóanyagból, de ezt az oltóanyagot a várandósok is megkaphatják.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Koronavirus.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához