Ezeket látta már?

Orbán: hetente lehet majd Pfizer vakcinára jelentkezni

orban-viktor-mr1-kossuth-radio-interju-cimlapkep

Hetente 150 ezer adag Pfizer vakcinára lehet majd regisztrálni, miután beoltották a 16-18 éveseket - mondta el ma reggel a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában és azt is elárulta, mikor lesznek újabb nyitások.

"Magyar vagyok ezért sosem vagyok elégedett" - mondta az átoltottság mértékéről ma Orbán Viktor.

"De ez a verseny a magyar emberek életéért folyik. Emberi életeket kell mentenünk, és sajnos nem is sikerült mindenkiét, mert akinek alapbetegsége volt, azokból bizony sokakat elvesztettünk a járvány alatt. Együttérzés és a fájdalom elviseléséhez nyújtott segítség van most az első helyen."

Mikor lesz Pfizer vakcina?

Hozzátette, hogy jelentős előnyben van Magyarország, hisz nálunk már a 16-18 éveseket oltják, míg külföldön még csak az időseket. Széles a vakcinválaszték idehaza, ez is példátlan - emelte ki. "Mindegy, hogy fekete vagy fehér a macska, a lényeg, hogy fogja meg az egeret" - mondta Orbán Viktor a vakcinák közötti válogatás feleslegességéről.

Sokan vannak olyanok, akik már regisztráltak, de még nem vették fel az oltást - valószínűleg Pfizer vakcinára várnak. Nekik azt üzeni a miniszterelnök, hogy hetente 150 ezer magyar ember kérhet majd Pfizert.

Mikor lesz újabb nyitás?

A ma reggeli jelentés szerint arra következtetünk, hogy Pünkösd környékén elérjük az 5millió beoltottat, akkor újabb könnyítéseket fognak majd bejelenteni. Tömegrendezvényekre viszont ezután sem lehet menni védettségi igazolvány nélkül.

Mindenki úgy készüljön, hogy zenés nagy rendezvények augusztus elejéig-közepéig védettségi igazolvány nélkül nem lesznek látogathatók. Ha elérjük a 6 millió beoltottat, akkor majd beszélünk erről újra. Ennek a számnak az elérése nem lehetetlen -mondta Orbán Viktor.

Kell-e harmadik oltás?

Sokat hallani, hogy ősszel kell majd egy 3. oltás. Van egy vakcinagazdálkodási munkacsoport, amely a 3. oltáshoz szükséges oltóanyag beszerzését is elintézte, az tehát "már a zsákban van" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "Hogy kell-e, azt nem tudjuk, egyelőre a tudomány sem tudja, de ha szükség lesz rá, akkor tudunk mivel oltani."

Külföldi magyaroknak azt üzente Orbán Viktor, hogy ha abban az országban, ahol élnek, nincs elérhető oltás, akkor utazzanak ide és itt megkapják az oltást.

Karikó Katalin a ma élő legnagyobb magyar

Karikó Katalinnal való találkozásáról annyit mondott, ismét egy nagy magyar teljesítményről van szó, hisz Kisújszállásról indulva ma Karikó Katalin az élő, legismertebb magyar. "Nem voltam ott a kémcsöveknél, amikor kutatott, de büszkeséggel tölt el a munkássága, mint magyar, egymás sikerébe belelátjuk magunkat.

"Vele beszélgetve úgy éreztem, hogy biztonságban vagyunk, mert a professzor asszony mindent tud."

Arra a kérdésre, hogy mit mondott Karikó Katalin, véget ért-e a harmadik hullám, megtört-e a járvány a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy erre a kérdésre nehezen tudott igent-nemet előcsalni a kutatónőből. "Azt biztosan állította, hogy azzal a módszerrel, amit a kutatócsoportjával kifejlesztettek, az új mutánsokra is könnyebben lehet vakcinát fejleszteni" - tette hozzá Orbán Viktor.l

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához