Ezeket látta már?

Változott az oltási protokoll, mutatjuk, kiket érint!

terhesek oltása, várandós, kismama, vakcina, magzat, covid, koronavírus

A várandós kismamák is megkaphatják még szülés előtt a 2. védőoltást a 36. hétig bezáróan.

A kormány módosított a várandósok eddigi oltási protokollján, mégpedig a következők szerint:

A terhesség 36. hete előtti időszakig a második koronavírus elleni védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján.

A Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére, az infektológiai, valamint a szülészeti szakmai kollégium véleménye alapján módosították a várandósok és a szoptató kismamák koronavírus elleni védőoltásának ajánlását. A várandósok a terhesség 12. hete után, vagyis a második trimeszter alatt kapják meg ezután is az első védőoltást.

Ugyanakkor változás, hogy az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni. Annak, aki a terhessége alatt csak az első adagot kapta meg, a szülést követő második héttől javasolt a második adag beadása.

Továbbra is alapszabály, hogy csakis az mRNS-alapú vakcinákat, azaz a Pfizer és a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a kismamák – jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Ez is érdekelheti:

Forrás: kormany.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához