Videóra vették: így fertőz a koronavírus. Szinte felrobban a sejt!

koronavírus, fertőzés

Két virológus egy speciális kamera segítségével mutatta meg, miként képes észrevétlenül fertőzni, szaporodni a koronavírus.

A koronavírus-járvány kitörése óta sokat lehetett már arról hallani, miként szaporodik a szervezetben a kórokozó: megfertőzi a sejteket, majd azokat arra kényszeríti, hogy újabb vírusokat állítsanak elő. Hogy miként néz ki mindez a gyakorlatban, arról most két kutatónak sikerült egy videót is készítenie - írta meg a hvg.hu.

ophie-Marie Aicher és Delphine Planas a párizsi Pasteur Intézet virológusai 48 órán át filmezték, mi történik egy denevér agysejtjeivel. A két szakember 10 percenként készített egy felvételt, amelyen az látható, hogy a piros színnel jelölt koronavírus miként fertőzi meg a sejteket, majd mi történik azután.

Tünetmentes Covid-19: így jelzi a körmünk a fertőzést - olvasson tovább!

Miután a kórokozó bekerült a sejtbe, az több más szomszédjával összeolvad, majd egy bizonyos ponton az egész "felrobban", ami a sejt halálát jelenti. Aicher szerint ugyanaz a folyamat játszódik le a denevérekben és az emberekben is, egy fontos különbséggel: a denevérek végül nem betegednek meg – idézte a szakembert a The New York Times. A videót a Nikon Small World pályázatra készítették, amelyen elismerésben részesültek.

Azt remélik, a videót látva jobban megértik majd az emberek, miért ennyire veszélyes a koronavírus.

Forrás: Twitter