Mindenki ezt nézi most!

Csontpótlás a fogászatban: új módszerek a saját fogforgácstól a fehérjekoktélig

Csontpótlás a fogászatban: új módszerek a saját fogforgácstól a fehérjekoktélig

Csontpótlásra a fogorvosnál leginkább akkor lehet szükség, ha a páciens fogágybeteg, vagy egy korábban elvesztett fogat implantációval szeretnénk pótolni, de nincs mibe beépíteni azt. Ilyenkor jön szóba a regeneratív (csontképződést elősegítő) műtét.

Ma már fehérjekoktél, saját vérből nyert fibrin és darált fog is használható erre a célra. A csontpótlás alternatív lehetőségeiről Dr. Molnár Bálint, parodontológust kérdeztük.

A fogágy gyengülésével együtt járó csontvesztést a fogágybetegség, orvosi nevén parodontitis okozza, amely a fogak tartószerkezetét pusztító, bakteriális krónikus gyulladás. Az ezt megszüntető kezelési sorozat részeként gyakran műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, melynek egy része csontpótló, ún. regeneratív eljárás is lehet.

Sajnos a mai modern technikák és anyagok használata mellett sem lehet a teljes elvesztett csontmennyiséget minden esetben rehabilitálni. A tölcsér alakú, több csontos falú tasakok esetén azonban jó hatásfokkal használhatunk regeneratív anyagokat és technikákat.

Csontpótlás fehérjekoktéllal

Számos esetben alkalmazható a svájci Straumann cég Emdogain nevű anyaga. Ezt a fecskendezhető fehérjekoktélt a sertések fejlődő fogcsírájából vonják ki. Az anyag mintegy emlékeztetve a szervezetet, hogy az adott területen milyen folyamatok játszódtak le a fogfejlődés során, ösztönözi új csont, kötőszövet és gyökércement képzésére.

Csontpótlás saját vérrel

Hasonlóan jó eredménnyel alkalmazható egy PRF-nek (platelet rich fibrin, vérlemezkében gazdag fibrin) nevezett eljárás is. Lényege, hogy a beavatkozás előtt néhány kémcsőnyi vért vesznek a pácienstől. A levett vért egy speciális centrifuga segítségével előkészítik, majd a kapott növekedési faktorokban, immunsejtekben és antitestekben gazdag PRF csapadékot a csontos tasakba helyezik.

Irányított csontregeneráció

Nagyobb, fogak melletti csonthiány esetén ún. GTR (guided tissue regeneration, irányított csontregeneráció) technikát alkalmaznak. Az eljárás során felszívódó kollagén-, vagy nem felszívódó teflon membrán segítségével egyfajta falat alkotva és ez alá csontpótló anyagot (steril, állati eredetű csontpótló szemcsék és/vagy saját csontforgács) helyezve segítik elő az új csont, kötőszövet és gyökércement képződését. A csontpótló szemcsék használata mellett alkalmazható PRF és Emdogain is kiegészítésképpen.

Hogyan lehet megelőzni a foghúzást követő csontvesztést?

Bizonyos előrehaladott esetekben fogágybetegség (hétköznapi nevén fogínysorvadás) miatt a fogak körül károsodott csont már a legkorszerűbb technikákkal sem regenerálható. Ugyanígy egészséges, de balesetben megsérült és eltávolításra ítélt fog esetén a fogat tartó csontállomány (ún. állcsontgerinc) 3-4 hónap alatt elveszítheti szélességének jelentős részét, mely így implantátum befogadására alkalmatlanná válhat.

Azon megelőző eljárásokat, amelyek ezt a csontsorvadást hivatottak kiküszöbölni és a csont mennyiségét már a fog eltávolításának pillanatában igyekeznek megőrizni, alveolus prezervációnak nevezzük. Lényegük, hogy az eltávolított fog helyére valamilyen anyagot helyeznek, amely a sebgyógyulás során szervül és csonttá alakul. Ez az anyag többféle lehet.

Csontpótlás saját foggal

Egyik eljárás során az eltávolított, majd kóros szövettől (szuvasodás, fogkő, gyulladt szövet, stb.) és mesterséges anyagoktól (tömés, gyökértömés, stb.) megtisztított fogat ledarálják, kémiailag fertőtlenítik és az apró szemcséket a fog helyére visszatöltik.

Egy másik technika alkalmazása során a fent említett PRF eljárással készítenek PRF csapadékot, melyet a csontsebbe helyeznek és rögzítenek. Továbbá alkalmazhatóak irányított csontregenerációs membránok is ilyen célra. Általában 6 hónap gyógyulás szükséges, mielőtt implantációra kerül a sor.

Szerző: Dr. Molnár Bálint parodontológus, PhD. egyetemi docens

Forrás: EgészségKalauz