Ezeket látta már?

2 napja kihúzták a fogam, nagyon fáj a helye, mit tehetek? Az orvos válaszol

fogfájás, foghúzás, fájdalom, gyógyszer

Gyökérkezelt fog volt már alapból, nehezen távolította el a doktor úr, szilánkokban.

A Vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"Tisztelt Orvosok! 28 éves nő vagyok, alapbetegségek nélkül, állandó gyógyszereim csak a fogamzásgátló. Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy csütörtöki napon bal oldalon felül a 25ös fogamat eltávolították miután evés közben kettétört. Gyökérkezelt fog volt már alapból, nehezen távolította el a doktor úr, szilánkokban. Kezelés után 2 surgispont tett a ‘lyukba’ . Kérdésem az lenne, hogy erős fájdalmaim vannak még mindig, éles feszítő. Gyógyszert nem írtak fel így algoflexszel próbálkozom nem túl nagy sikerrel illetve hidrogen-peroxid tablettával öblítek mától az orvos javallatára. Normális még pár napig ez az erős fájdalom? Egyelőre nincs bedagadva, csúnyábbnak nem látom. Előre is köszönöm a választ!"

Az orvosok válasza:

"Az oblogetest hagyja abba, mossa meg a sebet puha fogkefével. Fájhat 3-4 napig, fájdalomcsillapító jó lehet. Ha még hétfőn is elviselhetetlenül fáj, menjen vissza az orvoshoz."

"Előfordul nehezebb foghúzás után alveolitis/a foghúzás helyének gyulladása/Ilyenkor szükség lehet a foghúzás helyének kürettálására, tisztítására. Nyilván ha nem múlik, vagy rosszabbodik menjen vissza mindenképp"

Mit tehetünk, ha enyhébb fájdalom jelentkezik foghúzás után?

Az egyik legrégebbi, legismertebb hatóanyag az acetilszalicilsav, amelyet több gyógyszer is tartalmaz. JA Forbes sokat emlegetett vizsgálatából például az is kiderült, hogy az acetilszalicilsavhoz adott koffein jobban csillapítja a fogászati műtét utáni fájdalmat, mint az acetilszalicilsav önmagában.

Egy ilyen összetételű gyógyszerben nem a koffein központi idegrendszert élénkítő hatása játszik szerepet, hanem az a tulajdonsága, hogy felerősíti a fájdalomcsillapító komponens hatását. Ez a kombinált előny pedig nem csak fogászati fájdalmak esetén használható ki, hanem segítséget jelenthet fejfájásban, mozgásszervi fájdalmakban is.

Fontos, hogy a két hatóanyag egyszerre kerül a szervezetbe, egyszerre szívódik fel, egyszerre fejti ki a hatását. Ha egy csésze kávét fogyasztunk gyógyszerünk mellé, nem ugyanazt az eredményt fogjuk elérni.

50 mg koffein kisebb mennyiség, mint amit egy erős presszó kávé tartalmaz, de arra éppen elegendő, hogy az egykomponensű gyógyszereknél erősebb fájdalomcsillapítást tapasztaljunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájüregi rák: 4 tünet, ami rosszindulatú daganatra utalhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Fogászat

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához