Ezeket látta már?

Fájdalmas-e a foghúzás, és mi a legjobb fájdalomcsillapító utána?

foghúzás, fájdalom, fogászat, fogorvos, szájsebészet, érzéstelenítés, altatás

Sokan csak akkor mennek fogorvoshoz, amikor már muszáj, és a halogató stratégián kívül ezért főként a fájdalomtól való félelem okolható.

Ma már a fogtöméstől a bonyolult bölcsességfogműtétekig minden kezelés fájdalommentes beavatkozásnak mondható.

A fájdalom a barátunk, de nem szeretünk találkozni vele

A fájdalom figyelmeztet minket arra, hogy valami baj van, ezért valahol még hálásak is lehetünk, ha nyilall a fogunk. Létezik egy nagyon ritka betegség, a CIPA (Congenital Insensivity to Pain Anhidrosis). Az emberek, akik ezzel a szindrómával születnek, semmilyen fájdalmat nem éreznek, és épp emiatt nagyon rövid kort élnek meg: a fájdalom ugyanis nem figyelmezteti őket egy betegségre vagy sérülésre, és ez nagyon veszélyes állapot.

A fájdalom tehát fontos jelzés, ám tény, hogy egy fogászati kezelés alkalmával mégsem szeretnénk, ha jelen lenne.

Mit tesznek a fogorvosok a fájdalom csillapítására?

Talán különösen hangzik, de első lépés a páciens megnyugtatása: a fájdalmat ugyanis az ismeretlentől való félelem rendkívül felerősítheti.

A fogorvosok tapasztalata szerint már az oldja a feszültséget, ha időt szánnak a kezelés megbeszélésére és részletes elmagyarázására. Az is sokat segít, ha kezelés közben rövid szüneteket tartanak, miközben a páciens kicsit kifújhatja magát, a fogorvos pedig elmondja, hol tartanak éppen, mi fog következni.

Második fokozat: enyhe nyugtató hatású tabletta

Vannak, akik annyira szoronganak egyes műveletektől – például a hányingerre hajlamosak a lenyomatvételtől, mások a szájsebészeti beavatkozásoktól, a csiszolástól –, hogy enyhe hatású Xanax vagy Dormicum nyugtató tablettát kapnak a kezelés előtt.

Érzéstelenítés az érzéstelenítés előtt

A leggyakrabban használt fájdalomkiküszöbölő módszer az érzéstelenítő lidocain- vagy articaininjekció. A kezelés fajtájától és a kezelt fog helyétől függően 1-3 helyre adhatják be az ínybe. A fogorvosok sokszor még a tűszúrás kellemetlen érzését is minimálisra csökkentik azzal, hogy egy kellemes ízű, Ultracain nevű zselével kissé elzsibbasztják az ínyt, mielőtt beadnák az injekciót.

Az érzéstelenítő injekció időnként opcionális lehet. A fogkőleszedést például alapvetően érzéstelenítés nélkül végzik, de ha az ember jelzi, hogy túlságosan érzékenyek a fogai, akkor megkapja az érzéstelenítést. A fájdalom érzékelése egyébként egyénenként nagyon eltérő lehet: van, aki már a száj tátva tartását is szinte kibírhatatlannak érzi, mások akkor sem kérik a fájdalomcsillapítást, amikor indokolt lenne. Éppen ezért némelyik kezelés esetén a fogorvosok egyszerűen megbeszélik a páciensükkel, hogy igényel-e fájdalomcsillapítást vagy sem. Máskor ez nem is kérdés.

Ha élő fogról van szó, akkor a fogtöméshez, fogpótlások készítéséhez szinte mindig szükség van érzéstelenítésre, nem beszélve a gyökérkezelésről, amely főként a fog belsejében zajlik.

A szájsebészeti beavatkozások nagy része szintén megoldható sima érzéstelenítésben: ilyen például egy egyszerűbb vagy bonyolultabb foghúzás, egy vagy akár több implantátum beültetése, az egyszerűbb csontpótló műtétek vagy a bölcsességfogak eltávolítása.

Kezelések altatásban

Az altatás megviseli a szervezetet, ezért a fogorvosok csak akkor ajánlják a mélyaltatást, ha komoly érvek szólnak mellette. Tipikusan a hosszú ideig tartó, nagy területet érintő, bonyolult kezeléseknél merül fel ez a lehetőség, ahol elvileg csak túl nagy dózisú érzéstelenítéssel lehetne megoldani a fájdalommentességet, vagy amikor az erős szorongás más módon nem oldható.

Tipikusan altatásban végzett beavatkozások a bonyolultabb csontpótlások, a több fogat érintő cisztaműtétek, a kombináltan sok foghúzás és több implantátum egyidejű beültetése, illetve 4 bölcsességfog egyidejű eltávolítása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájszárazság, nyelvgyulladás fogászati kezelés után – ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogágy-gyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához