Fogszabályozás gyereknél (x)

#egyenetlen fogsor #fogorvos #fogszabályozás #fogszabályzás
2018.05.02. Módosítva: 2018.05.03.

Mi köze az ujjszopásnak a fogszabályozáshoz, és mit tehetünk ellene? Miért nem jó, ha elsumákolja a gyerek a kivehető készülék használatát? Hány éves kortól szoktak rögzített készüléket kapni a gyerekek? A gyerekek fogszabályozását érintő legfontosabb kérdésekre most megkapjuk a választ. Dr. Opyakin Viktorral, az  Uniklinik fogászat  fogszabályozó szakorvosával beszélgettünk.

  Forrás: EgészségKalauz

Milyen tényezők játszanak szerepet a kisgyerekkori fogszabályozásban?

A legkisebbeknél már az ujjszopás is sorsdöntő lehet. Az ujjszopás sok baba szokása: megnyugtatja őket, segít álomba ringatni magukat, vagy egyszerűen időtöltésként csinálják.

Ám a rendszeres éshosszú ideig tartó ujjszopás bizony hatással van a fogakra, sőt, az állkapocs fejlődésére is - hangsúlyozza Dr. Opyakin Viktor, a Uniklinik fogszabályozó szakorvosa.

Könnyen kialakulhat az úgynevezettnyitott harapás: amikor a felső állkapocs metszőfogai nem érintkeznek az alsókkal. Vagy afogsor dől meg, és a felső fogak kifelé, az alsók pedig befelé állnak - teszi hozzá.

A szakorvos szerint, úgy körülbelül 4 éves kor után érdemes komolyabb erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a kicsi minél kevesebbet szopja a hüvelykujját. Mivel a cumizásnak is megvannak a káros hatásai, a cumiról is ebben a korban kellene lemondani.

Ilyen kicsiknél még nem beszélhetünk fogszabályozásról, ám kivételek akadhatnak, főleg, ha az állkapocs rendellenes fejlődéséről van szó. Ha a szakorvos nem látja ilyen súlyosnak a helyzetet, egy-két egyszerűbb eszközt azért ajánlhat a gyereknek. Ilyenek például a trainerek.Ezt a fogvédőkhöz hasonlóan kell szájba venni, és egy darabig ott tartani. Az ilyen típusú készülékkel lassú, ám tartós változás érhető el, mivel a probléma alapvető okát próbálja korrigálni.

  Forrás: EgészségKalauz

Ha az ehhez hasonló segédeszközök nem segítenek, akkor előbb-utóbb fogszabályozásra lesz szükség. Ezért érdemes lekötni a kicsi figyelmét, a kezét igénybevevő játékokat adni neki, este pedig mesével és ringatással altatni, és közben gyengéden kivenni a kezét a szájából, valahányszor szopni akarja az ujját.

Hosszú és nagy türelmet igénylő folyamat ez, de megéri odafigyelni! Az állkapocs és a fogsor elváltozásai nemcsak esztétikai problémát okoznak: hangképzési nehézségek, állkapocsízületi gondok, rágási, harapási nehézségek is felmerülhetnek.

Mire fontos ügyelni a kivehető készülékek esetén?

A klasszikus kivehető fogszabályozó készülékekről jó tudni, hogy ezek nem csak "éjszakai" készülékek. Naponta legalább 13-14 órát kell hordani őket, hogy hatásosak legyenek. Viccesen ezt úgy szoktuk mondani, hogy több időt kell a szájban töltenie, mint a dobozban a polcon. Ennek az az oka, hogy mindazoknak a tényezőknek, amelyek kialakították a "rendellenes" fogazatot, kevesebb ideje legyen hatni, mint a fogszabályozónak.

Hány éves kortól lehet már rögzített fogszabályozó készüléket használni?

11-13 éves gyerekeknél gyakori kérdés, hogy lehet-e már rögzített fogszabályozójuk? Életkor szerint nem lehet pontosan megmondani, hogy kinek mikor ajánlott a ragasztott készülék. Amit biztosan mondhatunk, hogy csak akkor, amikor már az összes szájban lévő fog maradandó fog, vagyis teljesen lezárult a fogváltás. Ez előfordulhat már 10 éves korban is, de vannak gyermekek, akiknél csak 14 éves korukra cserélődik ki az összes tejfoguk.

  Forrás: EgészségKalauz

Mi az, amire a gyerekeknek, fiataloknak mindig fel kell hívni a figyelmét?

Bár a fogszabályozásnak több fajtája van, és minden eset egyedinek mondható, azon sokan meglepődnek, milyen hosszú ideig kell viselnie a készüléket. A rögzített készülékek esetében ráadásul ott van az utolsó fázis, amikor már csak kivehető készüléket kell viselni, jellemzően éjszakára, de ez is elviselhetetlen procedúrának tetszik (illetve nem tetszik) a gyereknek.

Az időre azonban mindenképpen szükség van! Sok gyerkőc vagy tini azonnal türelmetlenné válik, ha azt látja, hogy fogai végrebeálltak a kívánt helyzetbe, és szeretne megszabadulni a rögzített készüléktől.

Ám az, hogy a fogak már szépen beálltak a megfelelő helyre, még nem elég a tartós sikerhez. Az állkapocs csontállományában is végbe kell mennie a csontosodás folyamatának. Ehhez pedig jóval több idő kell, mint ahhoz, hogy a fogak jó pozícióba álljanak!

Ilyenkor van szükség végtelen türelemre a szülő részéről. Én nem lehetek mindig ott, hogy elmondjam a gyereknek, milyen fontos, hogy kitartson. A szülő-fogszakorvos együttműködése tehát kulcsfontosságú a gyerek- és ifjúsági fogszabályozás során.

AzUniklinik fogászatteljes körű ellátást nyújt az egész családnak. Gyerekfogászat, fogtömés, gyökérkezelés, implantáció, esztétikai fogászat, fogszabályozás: szakértőink összehangolt csapatmunkája profi és zökkenőmentes kezelést biztosít még a legbonyolultabb, több terület specialistáját igénylő beavatkozásoknál is.

  Forrás: EgészségKalauz
Forrás: EgészségKalauz