Ezeket látta már?

Gyökérkezelés - fájdalom nélkül?

2011.09.14. Módosítva: 2015.11.04.

Egy, az Emnid (németországi kutatóintézet) által végzett felmérés során a 2000 megkérdezett 81 százaléka válaszolta azt, hogy fontos dolog a fogak szépsége. Ugyanakkor évente több millió fogat húznak ki a fogorvosok szükségtelenül, és a legtöbb ember még csak nem is sejti, hogy a fogat, amit kihúztak, modern gyökérkezeléssel akár meg is lehetett volna menteni. "Sajnos még ma is számos téves nézet él az emberekben." - magyarázták a European Society of Endodontology (ESE) (Európai Endodontológiai Társaság) képviselői egy interjúban.

A gyökérkezelés kínszenvedés

Gyökérkezelés - fájdalom nélkül?

Az, hogy a fogorvos által végzett bármilyen fogkezelés fájdalmas-e vagy sem, a fájdalomcsillapításon múlik - és ma már számos könnyen és egyszerűen alkalmazható fájdalomcsillapító szer áll rendelkezésre. A fájdalomcsillapítás szempontjából pedig semmiféle különbség sincs a gyökérkezelés és egy egyszerű tömés között.

A gyökérkezelés következtében elhal a kezelt fog

Bár a fog belsejében lévő idegszövetet és fertőzött részt eltávolítják, ez semmilyen káros hatással sincs a fog élettartamára. A fog megőrzése védelmet jelent a többi fog és az állkapocs számára, hozzájárul a rágóképesség fenntartásához, és a páciensnek így attól sem kell tartania, hogy foghíjas lesz a mosolya. Megfelelő szájhigiénia és fogápolás mellett a gyökérkezelt fog jónéhány évig megmarad jó állapotban.

A gyökérkezelt fog törékennyé válik

A gyökérkezelés nem változtatja meg a fogszerkezetet. Ugyanakkor a fog anyagvesztése miatt fontos a fog koronai részének megfelelő helyreállítása, amely esetenként teljes vagy részleges korona felhelyezésével is történhet.

A gyökérkezelések többnyire sikertelenek

A vonatkozó vizsgálatok szerint a kezelési protokollok szigorú betartásával végzett gyökérkezelés esetén a fogmegőrzés több, mint 90 százalékban sikeres. A helyes gyökérkezelésnek természetesen előfeltétele, hogy a fogorvos megfelelő képzettséggel rendelkezzen, és elegendő idő álljon rendelkezésre a beavatkozások elvégzésére, mivel a gyökérkezelés sokszor hosszadalmas eljárás.

www.e-s-e.eu

Forrás: MTI