Ezeket látta már?

7 hiba, amit sokan elkövetnek fogmosás során - ön hányat vét?

hiba, fogmosás, elkövet, fog, száj, higiénia

Lehet, hogy Ön sem mossa jól a fogát.

A megfelelő fogápolás és szájhigiénia igen fontos az egészségünk szempontjából. Hiszen ezzel nem csak a kellemetlen leheletet előzhetjük meg, de a fogszuvasodást és az ínygyulladást is - ez pedig akár egy rejtett gócként további problémákat is generálhat.

Azt hihetnénk, hogy a fogmosást elrontani nem nagyon lehet, hiszen - jó esetben- már óvodásként megtanultuk a megfelelő technikát. Ennek ellenére mégis sokan, több mindenben hibáznak ekkor.

Túl rövid ideig mossa a fogát

A legtöbb ember úgy tudja, hogy minimum 2 percig kell fogat mosni. A szakemberek szerint ez is kevés, hiszen az ideális az 4 perc lenne. Ennek ellenére vizsgálatok azt mutatják, hogy egy átlagember 45-70 másodpercig mossa csak a fogait.

- Ez azért lényeges, mert gondoskodni kell arról, hogy minden egyes fogat hatékonyan mossunk meg és eltávolíthassunk minden lepedéket, ételmaradékot. Ez pedig két percig is eltarthat, ha nem tovább - mondta Payal Bhalla fogorvos, a Quest Dental igazgatója

Közvetlenül a fogmosás után használja a szájvizet

Amennyiben rögtön a fogmosás után használja a szájvizet, azzal csak kiöblíti a fluorid maradékát, így megfosztja magát annak zománcvédő hatásaitól. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy hagyjon fel ezek alkalmazásával, csupán más napszakban öblögessen.

Egy nap csak egyszer mossa meg a fogát

Mindenki tudja, hogy az lenne az ideális, ha egy nap minimum kétszer mosna fogat, ennek ellenére meglepően sokan vannak azok, akik ezt csak egyszer teszik. Ezzel azonban az a baj, hogy folyamatosan egy biofilm, úgynevezett plakk, lepedék képződik a fogakon és ha ezt nem távolítja el fogmosással és fogselymezéssel, akkor fogkővé keményedik meg, mely megnöveli az ínybetegségek és a fogszuvasodás kockázatát. Körülbelül 12 óra kell ahhoz, hogy a lepedék fogkővé váljon.

Túl ritkán cseréli a fogkeféjét

Legfeljebb 3-4 havonta cserélje le a fogkeféjét, illetve még ennél is hamarabb, ha a sörték észrevehetően elkoptak és széttartanak. Hogy miért? Ilyenkor már nem olyan hatékony a fogak tisztításában, így az ételmaradékok és a baktériumok továbbra is a szájban maradhatnak és később problémákat okozhatnak.

Nem változtat néha a fogmosási rutinján

Érdemes olykor máshogy mosnia a fogát, mint ahogy szokta. Ennek oka az, hogy ha mindig ugyanazt a fogmosási technikát alkalmazza minden nap, akkor előfordulhat, hogy elmulasztja a száj bizonyos területeinek tisztítását, ami hosszú távon fogászati ​​problémákhoz vezethet. A fogmosási rutin megváltoztatása segíthet abban, hogy minden terület megfelelően megtisztuljon.

Kihagyja a nyelvet és a belső arcot

Azt már a legtöbb ember tudja, hogy a nyelv tisztítása ugyanúgy hozzátartozik a megfelelő szájápoláshoz, mint a fogmosás, ám azt már jóval kevesebben, hogy bizony a belső arc sem maradhat ki. Ez a terület szintén jelentős mennyiségű baktériumot, ételmaradékot és elhalt sejtet tartalmazhat, így ugyanúgy komoly problémákhoz vezethet.

- A belső arc elhanyagolása fogmosás közben a lepedék felhalmozódásához vezethet az íny mentén. Ez hozzájárulhat az ínygyulladáshoz és idővel súlyosabb betegségekhez, például fogíny- vagy fogágygyulladáshoz vezethet - hívta fel a figyelmet Dr. Daz Singh, az Ollie and Darsh Liverpool vezető fogorvosa.

Nem vár elég időt étkezés után

Mindannyiunk számára igen értékes az idő, így kapkodunk - főleg reggelente. Ám fontos, hogy reggeli után minimum 30 percet várjon a fogmosással, ugyanis, ha ennél előbb teszi meg, az ételből származó sav rossz hatással lehet a sikálás során a zománcra, így gyengítheti fogait és hajlamosabbá teheti azokat a szuvasodásra.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogmosás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához