Káros lehet az UV-fénnyel történő fogfehérítés

#egészség
2009.02.06. Módosítva: 2015.11.04.

Az UV-fénnyel történő fogfehérítés nem csak átverés, de veszélyes is lehet a szemre és a bőrre - állítja a Royal Society of Chemistry folyóirat.

A fénykezelés semmivel sem nyújt többet, mint az, amit UV nélkül hajtanak végre, de négyszer jobban károsítja a szemet és a bőrt, mint a napozás, jelenti egy tanulmány a Photochemical & Photobiological Sciences-ben. Azok, akik Tom Cruise zseblámpa-mosolyára irigykednek, jobban teszik, ha ügyet sem vetnek az UV-fény előnyeit hangoztató reklámokra.

A kezelés legalább olyan káros a szemre és a bőrre, mintha a legforróbb nyár kellős közepén déltájban órákon át süttetnénk magunkat a napon. Egy ilyen lámpa valójában ennek a sugármennyiségnek a négyszeresét ontja magából. És ahogy a napfürdőzés esetében, itt is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a világos bőrű vagy fényérzékeny emberek, mondta a vezető szerző, Ellen Bruzell, a Fogászati Anyagok Nordic Intézetéből.

Bruzell azt is felfedezte, hogy a fehérítés árt a fogaknak. A fénnyel kezelt fog zománcán több repedést fedezett fel, mint a nem kezelt fogakén. Ezek a repedések sokkal érzékenyebbé tezsik a fogakat a mechanikus sérülésekre. A fogfehérítés az egyik legnépszerűbb kozmetikai fogászati beavatkozás. A fehérítéshez általában hidrogén-perodxidot használnak, hogy eltávolítsák a foltokat, melyet a vörösbor, a tea, a kávé és a dohányzás okoz.

Az UV-fényről azt állítják, hogy tovább aktiválja az oxidációs folyamatot, és így fokozza a fehérítő hatást. A Photochemical & Photobiological Sciences cikk szerzői szerint nagyon kevés a bizonyíték támasztja alá ezt az állítást, sőt, az ő felméréseik szerint az UV-fény semmilyen előnyt nem biztosít.

Forrás: EgészségKalauz