Ezeket látta már?

Betegvizsgálat: a fül, orr és torok vizsgálata

2017.01.11. Módosítva: 2017.01.19.

E vizsgálatokhoz az orvos többféle eszközt is alkalmaz, a fültükröt, hangvillát, nyelvlapocot, esetleg fényceruzát, fültölcsért.

Fülek

Betegvizsgálat: a fül, orr és torok vizsgálata

A fülkagyló küllemi megtekintése, a kettő összehasonlítása. Ép esetben nincsen különbség, kóros esetben egyenlőtlen nagyság, alak észlelhető, kelvirág fül, anyajegyek, ciszták, esetleg köszvényes csomó jelenléte.

Kóros még ha a fülkagyló egy adott képzeletbeli vonal alatt helyezkedik el, váladékozik, illetve a hallójáratból észlelhető gennyes, esetleg bűzös váladékozás.

A hallójárat vizsgálata

A fej ellenoldalra való hajlítását követően az orvos a fülkagylót fel- és hátrafelé húzza, közben a fültükröt óvatosan bevezeti. Átnézi a hallójáratot. Ép esetben a fülzsír változó színű, a hallójárat rózsaszínes. Kóros esetben a zsír bűzös, váladékozás észlelhető, esetleg pikkelyképződés.

A dobhártya vizsgálata

A bevezetett fültükör mellett a fény irányának változtatásával áttekintik a dobhártya felszínét. Ép esetben látható dudor, "kalapácsnyél". Kóros esetben kifejezett perforációk láthatóak. Az ép dobhártya áttetsző, gyöngyszínű. Kóros esetben mélyvörös, vagy kék, duzzadt fehér foltok, plakkok tarkítják.

Vizsgálható a dobhártya mobilitása is, óvatos pozitív és negatív nyomásadás mellett, ép esetben a dobhártya ki-be mozog, kórosan nem mozdul.

Egyszerű hallásvizsgálat

Suttogó hang, ketyegő óra segítségével, mellyel egy időben a beteg ujját mozgatja a hallójáratban – a másik fület tanulmányozza az orvos. Ép esetben a suttogott szavak kb. 50%-át képes visszaadni a beteg, hasonlóképp jelzi az óraketyegést is.

Hangvilla

Weber-vizsgálat (csontvezetés): a vibráló hangvillát a koponya közepére helyezik, majd az egyik fület elzárják. Ép esetben a beteg mindkét fülével hallja, kóros esetben (a halláskárosodás típusától függően kimutatja az ép/károsodott, süket fület.)

Rinne-vizsgálat (légvezetés): a fül mögötti csontra (proc. mastoideus) helyezett hangvilla hirtelen eltávolítása, a hallójárat elé helyezése (itt is a károsodástól függ, hogy csontvezetést hallja tovább ill. a légvezetéses hangot).

Orr és melléküregek

Orr: nagyság, alak, szín, orrnyílások: kóros esetben duzzadt orrnyereg, allergiás váladékozás, aszimmetria, beszűkülés.

Orrlégzés: egyik orrnyílás befogásával, majd csere: kóros esetben hangos légzés, elzáródás.

Orrnyálkahártya, orrsövény: orrtükör mellett kóros esetben kifejezetten vörös nyálkahártya, és a hátsó orrüreg aszimmetriája.

Melléküregek: a homlok- és orrmelléküreg benyomására kóros esetben érzékenység, duzzanat, fájdalom észlelhető. Ép esetben kopogtatásra üreges hang, kórosan érzékenység és fájdalom.

A száj, szájüreg

Ajkak, szimmetria

kóros esetben aszimmetria, ödéma, hirtelen kezdődő allergiás ödéma, berepedések, plakkok, hólyagok, csomók, fekélyek.

Fogak, fogazat

Általános orvosi szempontból: a két fogsor illeszkedése, fogak színe, általános állapota, foghiányok.

Szájüreg nyálkahártyája

Az ép szájnyálkahártya rózsaszínes, sima, nedves, a fogíny kissé pontozott lehet.

Kóros esetben a szájüregben foltok, pigmentáció látszik, esetleg fekélyesedés, a fogíny lehet duzzadt, gyulladt, érzékeny, megvastagodott stb.

A nyelv

A kinyújtott nyelv ép esetben nedves és fénylő, elöl sima, hátul kissé egyenetlen. Kóros esetben vörös, sima, szőrös, duzzadt, hártyás, fekélyes, és mozgásában korlátozott. Nehézséget okozhat a nyelvvel a kemény szájpad megérintése. Kóros még a szájnyálkahártyán az ún. leukoplakia észlelése (fehér folt, ez ún. rákelőző állapot).

Kemény és lágy szájpad, nyelvcsap

Az előbbi fehéres, kupola alakú, az utóbbi rózsaszínű és kevésbé kemény, szimmetrikusan tud "elemelkedni". Kóros esetben csomók a szájpadláson, nem szimmetrikus elemelkedés, a nyelvcsap hasadt.

Száj-garatüreg

Mandulák: a nyelvet nyelvlapoccal lenyomják a mandulák vizsgálatához. Ha megvannak a mandulák, színük a környezethez hasonlóan rózsaszínű, ilyen a garat hátsó fala is. Kóros esetben a mandulák nagyobbak, színük vörös, váladékkal fedettek, a garatfalon sárgás nyálkabevonat.

Garatreflex: a hátsó garatfal megérintésére ép esetben kétoldali válasz, kórosan nem reagál, vagy nem egyformán.

Jellemző betegségek lehetnek e területen:

Bakteriális középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, mandulagyulladás, orrpolip, plakkok, kövek a szájnyálkahártyán, fogínygyulladás.

(forrás: Mosby: Fizikális vizsgálati kézikönyv, Springer Hungarica, 1996.)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához