Fülébe ment a víz? Így távolíthatja el könnyedén

#füldugulás #fülgyulladás #fül #víz
2021.06.24.
Fülébe ment a víz? Így távolíthatja el könnyedén

A nyári hőségben többet vagyunk vízparton és vízben, ez pedig azzal is együtt jár, hogy víz kerülhet a fülünkbe. Ennek pedig súlyos következményei is lehetnek. De hogyan szedhetjük ki a vizet a fülből?

Az úszófül kialakulásának oka

A fülünkben kerülő víz a legtöbb esetben magától is kicsorog, de előfordulhat az is, hogy a fülben marad, ez pedig súlyos fertőzéshez, a külső fül gyulladásához, úgynevezett úszófülhöz vezethet. Ennek az oka elsősorban az, hogy a víz miatt a bőr felázik, elveszíti védő funkcióját, így a kórokozók is könnyebben elszaporodnak az érintett területen. A fertőzésre nagyobb az esély, ha szennyezett vízben úszunk - többek között ezért is érdemes figyelni arra, hogy hol fürdőzünk -, vagy ha olyan helyen tartózkodunk, ahol magasabb a levegő páratartalma.

Általában elég könnyű azt észrevenni, hogy víz kerül a fülünkbe, a fülünk viszkethet, bizsereghet, és a hallásunk is tompábbá válhat. Az első gondolatunk a víz eltávolítására a jól ismert fültisztító pálcika lehet, hiszen annak vattával borított vége „felszívhatja” a fülben lévő vizet. Azonban ez egyáltalán nem jó ötlet (még problémamentesség esetén sem ajánlják a szakemberek), mert ezzel az eszközzel könnyen felsérthetjük a fül érzékeny bőrét – ami egyébként is sérülékenyebb a víz miatt - , és csak tovább növeljük a fertőzés rizikóját. Arról nem is beszélve, hogy a fültisztító pálcikáknak egyéb veszélyei is lehetnek, például mélyebbre tolhatjuk vele a fülzsírt a hallójáratban, így az kevésbé tud kiürülni, fel is gyűlhet, de a dobhártya-sérülések leggyakoribb okának is a fültisztító pálcikák használatát tartják.

Okok, amik gyakran okozhatnak fülfájást!

Íme 6 módszer, amellyel eltávolíthatjuk a vizet a fülünkből!

  • Feküdjünk le az oldalunkra! A legegyszerűbb módszer, hogy néhány percre lefekszünk, úgy, hogy a fülünk alá törülközőt teszünk.
  • Rázogassuk meg a fülcimpát! Vicces tanácsnak tűnik, pedig meglepően hatékony: így ugyanis egyszerűen kirázzuk a fülből a belekerült vizet! Döntsük oldalra a fejünket a vállunkhoz, így még a gravitáció is segíthet, és gyengéden húzogassuk vagy rázogassuk meg a fülcimpánkat! Ismételjük meg a másik fülünkkel is.
  • Használjunk hajszárítót! A hajszárítóból áramló hő hatására a fülben lévő víz is elpárolog. Ez a módszer különösen egyszerű és könnyű, ha egyébként is megszárítjuk a hajunkat úszás, strandolás után. Állítsuk a hajszárítót a legalacsonyabb fokozatra, tartsuk nagyjából 25-30 cm-re a fülünktől, és mozgassuk előre hátra rövid ideig.
  • Tegyünk meleg borogatást a fülünkre! Melegítsünk fel meggymagpárnát (ne legyen forró!), és helyezzük a fülünkre 30 másodpercre, majd tartsunk egy perc szünetet, és újra tegyük rá a meleg borogatást. Ismételjük meg 3-4 alkalommal. Ezután feküdjünk le rövid időre az oldalunkra, hogy a víz távozhasson.
  • Rágógumizzunk! A rágás folyamata, az állkapocs mozgása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a hallójáratok „megtisztuljanak”, például a felesleges, összegyűlt fülzsír is ezen folyamat során távozik a fülünkből. Ha úszás után eszünk valamit (amit rágni is kell, tehát a fagylalt nem a legpraktikusabb erre a célra), akkor a hallójáratok megnyílhatnak, és könnyebben távozik a bennük található víz.
  • Alkalmazzuk a Valsalva-manővert! A 17. századi olasz orvosról, Antonio Maria Valsalváról elnevezett mozdulatsor segíthet abban, hogy a nyomást kiegyenlítsük, vagyis „kidugítsuk” a fülünket. Csukjuk be a szánkat, fogjunk be az orrunkat, és lassan fújjuk ki a levegőt az orrunkon keresztül. Valószínűleg pattanó hangot fogunk hallani, és érezni fogjuk, hogy a hallójárat megnyílik. Ezután döntsük a vállunkhoz a fülünket, hogy a benne lévő víz kifolyhasson.
Forrás: EgészségKalauz