Ezeket látta már?

Fültisztító pálcikát használ? Inkább cserélje le (X)

fulzsir_0

Régóta megy a vita arról, hogy szabad-e fültisztító pálcikát használni vagy sem. A szakemberek szerint semmit sem szabad a fülbe dugni, na de akkor mit használjunk a fülzsír eltávolítására?

A fülzsír az ember és más emlősök hallójáratában termelődő anyag. Savas kémhatásának köszönhetően védelmet nyújt bizonyos baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal és a vízzel szemben.

A fülzsírtermelődést fokozhatja a túlzott tisztogatás, a hallójáratba helyezett különböző füldugók, hallókészülék illesztékek használata. Szennyezett levegőjű munkahelyeken a különböző összetételű finom porok szintén növelhetik a fülzsír mennyiségét.

A fülzsír szinte automatikusan ürül a fülünkből, az állkapocs mozgásának köszönhetően. Esetenként azonban előfordulhat, hogya fülzsír felgyülemlik, és ennek kellemetlen következményei is lehetnek az esetleges esztétikai zavarokon kívül. A felgyűlt fülzsír a fül bedugulásának érzését okozhatja, csökkentheti a hallást, és jelentősen megnövelheti a fület érintő fertőzések rizikóját is.

A pálcikás fültisztítás veszélyei

A legfontosabb szabály, hogysemmilyen idegen tárgyat ne dugjunk a fülünkbe(se tisztogatási, se más céllal)! A szakorvosok beszámolói szerint a fogpiszkálóktól a hajcsatokon keresztül a gemkapcsokig számtalan dologgal, még tűvel ispróbálták már az emberek kitisztítani a fülüket, ez azonban rendkívül veszélyes lehet.

Tudta? Káros is lehet a fülzsír, kattintson!

A vattás pálcák használata is helytelen. A fülzsírt a hallójárat külső részéből a hallójárt belső, dobhártya közeli része felé nyomja, ezáltal csökken a hallás. Sérülést okozhat a hallójárat falán, ami azon túl, hogy fájdalmas hallójárat gyulladást okozhat. A vatta leeshet a pálcáról és a hallójáratban maradhat, ami szintén halláscsökkenést okozhat, illetve gyulladás kialakulásához vezet.

A hallójáratba került víz hatására az ott lévő fülzsír megduzzadhat, az így keletkező fülzsírdugó eltávolításához célszerű orvoshoz fordulni. Idősebb férfiaknál a hallójáratban jelentkező fokozott szőrnövekedés gátolhatja a fülzsír távozását, melynek eltávolítása házilag szintén nem javasolt.

Szakszerű fültisztítás pálcika nélkül

A fül külső részét egy nedves, puha törülközővel vagy törlőkendővel is megtisztíthatjuk.

A gyógyszertárakban, drogériákban többfélefültisztító spray-t, folyadékot, cseppetis lehet kapni, melyekkel könnyen, egyszerűen eltávolíthatjuk a felesleges fülzsírt.

vaxol_fulspray

A Vaxol fülspray biztonságos és hatékony megoldás a fülzsír olívaolajjal történő fellazítására és természetes úton való eltávolítására: egyszerű, egyedi adagolóval kimért mennyiségű olívaolaj permetet juttat a külső hallójáratba. Nincs szükség cseppentőre vagy vattakorong alkalmazására és elkerülheti a kifolyó olaj okozta kellemetlenséget.

Forrás: EgészségKalauz