A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Fülzsír: nem kell mindig eltávolítani?

#fül-orr-gégészeti betegségek #fülfájás #fülfertőzés
2018.07.28. Módosítva: 2018.07.28.
Hirdetés

Fülünk „öntisztuló”, nincs szükség külön tisztogatására. A fülben termelődő fülzsír egyik fő funkciója ugyanis az, hogy folyamatosan tisztán tartsa a külső hallójáratot. Időnként azonban szükség lehet a túl sok vagy felgyűlt fülzsír eltávolítására is.

Hirdetés

Az állandóan termelődő fülzsír egyrészt megakadályozza, hogy a hallójáratunk kiszáradjon, emellett a fülzsírnak köszönhetően a kórokozók, a por, az elhalt hámsejtek vagy egyéb anyagok nem jutnak be a fül belsőbb, érzékenyebb részébe. A fülzsír szinte automatikusan ürül a fülünkből, az állkapocs mozgásának köszönhetően

.Esetenként azonban előfordulhat, hogy a fülzsír felgyülemlik, és ennek kellemetlen következményei is lehetnek az esetleges esztétikai zavarokon kívül. A felgyűlt fülzsír a fül bedugulásának érzését okozhatja, csökkentheti a hallást, és jelentősen megnövelheti a fület érintő fertőzések rizikóját is.

Fültisztítás fültisztító nélkül

A legfontosabb szabály, hogy semmilyen idegen tárgyat ne dugjunk a fülünkbe (se tisztogatási, se más céllal)! A szakorvosok beszámolói szerint a fogpiszkálóktól a hajcsatokon keresztül a gemkapcsokig számtalan dologgal, még tűvel ispróbálták már az emberek kitisztítani a fülüket, ez azonban rendkívül veszélyes lehet. Egyrészt a felsérthetjük vele a hallójárat belsejét, de akár a dobhártyát is, másrészt még mélyebbre "tolhatjuk" a fülzsírt.

Ne tegyük a fülünkbe a fültisztító pálcikát Forrás: EgészségKalauz

A vattával borított végű fültisztító pálcikákat se tegyük a hallójáratba, azokat elsősorban a fülkagyló megtisztítására használjuk.

Szakszerű segítség a fültisztításhoz

A legbiztonságosabb módja a fül kitisztításának (ha már túlságosan felgyűlt benne a fülzsír), ha szakorvoshoz fordulunk, aki néhány perc alatt kitisztíthatja a fülünket. Az eljárás általában nem igényel semmilyen előkészületet, és általában nem is fájdalmas.

Mit árul el rólunk a fülünk formája?Itt kiderül!

A gyógyszertárakban, drogériákban többféle fültisztító folyadékot, cseppet, spray-t is lehet kapni, melyekkel könnyen, egyszerűen eltávolíthatjuk a felesleges fülzsírt. A fül külső részét egy nedves, puha törülközővel vagy törlőkendővel is megtisztíthatjuk.

Olcsó, és egyszerű módszer, ha egy (gyógyszertárban olcsón beszerezhető) pipetta segítségével egy-két csepp babaolajat, kókusz- vagy olívaolajat, esetleg glicerint cseppentünk a fülünkbe. Ezek az anyagok segítenek felpuhítani a fülzsírt, így az könnyebben távozik a fülünkből. Cseppentés után 5-10 percig feküdjünk az oldalunkon, majd egy puha kendő vagy vattapamacs segítségével távolítsuk el a kicsorgó olajat és a felesleges fülzsírt!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.