Ezeket látta már?

Olívaolaj: sebgyógyításra is használhatjuk?

olivaolaj, gyógyhatás

Kutatók érdekes összefüggésekre jutottak egy olajfajtával kapcsolatban.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban a csoportjában egy érdekes kutatásra hívta fel a figyelmet.

"Az extra szűz olívaolaj jótékony bőrhatásaiban fontos szerepet játszó fenolos vegyületek

A hám alatti irha sejtekből, rugalmas rostrendszerekből és alapállományból álló kötőszövet. Az irhában legnagyobb számban lévő sejt a rostokat és az alapállományt termelő fibroblaszt.

A fibroblasztok hozzájárulnak a szövetek integritásának és normális működésének fenntartásához. Kulcsfontosságú sejttípust jelentenek a sebgyógyulásban.

Ezek a sejtek bizonyos bioaktív vegyületekkel, például extra szűz olívaolaj polifenolokkal stimulálható.

Az extra szűz olívaolaj a legértékesebb olívaolaj, mert mechanikusan és nem vegyi úton állítják elő. Az egyik feltétel, hogy nem szabad 24 óránál tovább várni a szüretelés után, hanem el kell kezdeni sajtolni a bogyókat, különben beindul az erjedés, ami a savtartalmat is befolyásolja. Az extra szűz megnevezés a kinyerési módra és az összetételre vonatkozik, de minőségi garanciát nem jelent" - írta a szakember.

Dobson kitért arra is, hogy az extra szűz olívaolaj fenolos vegyületei jelentősen növelték a fibroblasztok osztódását, migrációját és a sebgyógyulás kulcsfontosságú jellemzőinek (alfa-aktin és fibronektin) termelődését.

Ezek az eredmények betekintést nyújtanak a sebgyógyulás proliferációs szakaszában végbemenő folyamatokba, amikor a fibroblasztok proliferációja és migrációja emelkedett.

Hivatkozás: González-Acedo, A. et al. (2023): The Benefits of Olive Oil for Skin Health: Study on the Effect of Hydroxytyrosol, Tyrosol, and Oleocanthal on Human Fibroblasts, Nutrients, 15(9), p. 2077. doi: 10.3390/nu15092077.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Barna foltok az arcon: a melazma sok nőt érint, de mit tehetünk ellene?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőrelváltozás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához