Igy károsíthatják az okostelefonok a hallásunkat

#halláskárosodás #mobiltelefon
2017.12.15. Módosítva: 2017.12.18.

Egyre elterjedtebb az okostelefon használata - lássuk, hogyan veszélyeztethetik hallásunkat!

A világon minden negyedik ember használ okostelefont nap mint nap, és a számuk egyre csak növekszik. Ám ezeknek a készülékeknek is léteznek egészségre kockázatos hatásai. Többek között a hallásunk épségét is veszélyeztethetik.

Nem csak a túlzott hangerő okozhat halláskárosodást

Több tanulmány is kimutatta a mobiltelefonok és okostelefonok hallásra gyakorolt kedvezőtlen hatását, mely elsősorban a mindennapos használatuknak köszönhető. Bár a fő problémát a túlzott hangerő jelenti, a készülék által kibocsátott elektromágneses sugárzás sem veszélytelen. Számos vizsgálatban úgy találták, hogy az elektromágneses hullámok hatással vannak a hallás folyamatára, és azoknál, akik hosszú távon, rendszeresen használják a telefont, sokkal gyakoribb a halláscsökkenés, mint a mobiltelefont nem használók körében.

Ha lehet, próbáljunk minél kevesebbet beszélni mobiltelefonon - vagy ha elkerülhetetlen, használjunk headsetet! Forrás: EgészségKalauz

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte egymilliárd fiatal hallását veszélyezteti a túl hangos zenehallgatás. A zsúfolt városi környezet is fokozza a problémát, a fülhallgatók ugyanis nem szűrik ki a zajokat, emiatt a fiatalok még hangosabbra állítják a hangerőt. A hanghullámok károsítják a hallószőröket, melyek a hangok agyba való továbbításáért felelősek, és ha ezek egyszer elhalnak, soha többé nem regenerálódnak.

A nagy hangerő továbbá összehúzza a fülben található izmokat, ezért a hallócsontocskák mozgása is korlátozottá válik, következésképpen nem közvetítik a rezgést olyan hatékonyan, ami újabb okot jelent a hangosításra. Ez egy ördögi kör, aminek a fő vesztese a hallásunk lehet.

Hogyan lehet ellene védekezni?

Az okostelefonoktól és mobiltelefonoktól senki nem szívesen válna meg, de szerencsére van néhány módszer a hallásunk megóvására.

Halláskárosodás teszt: töltse ki most, és tudja meg, hogy károsodott-e a hallása!

  • távol tartani a telefont a fejünktől
  • kihangosítót vagy headsetet használni,
  • beszélgetés idejét csökkenteni
  • zenehallgatásnál ügyelni a hangerőre
  • zajszűrős fülhallgatót használni

forráa: Minden ami hallás

Forrás: EgészségKalauz