Ezeket látta már?

Kínzó fülfájdalom? Így segíthet a meleg só, meg a hagyma!

fülfájás, fülfájdalom, gyógynövény, só, hagyma, fülcsepp

Fülfájdalom esetén ezt ajánlja a népi gyógyászat, ha nem tud azonnal a fül-orr-gégészetre sietni.

Zúg, fáj vagy be van gyulladva a füle? Ha a fülünk kezd el sajogni, hajlamosak vagyunk a patikába rohanni és erős fájdalomcsillapítókat tömni magunka, pedig olykor elegendő lenne természetes úton kezelni a kellemetlenséget.

Meleg só fülfájásra

A fülgyulladás hirtelen tőr rá az emberre, bár a legtöbb esetben betegség - leggyakrabban nátha - előzi meg. Ennek ellenére a fájdalom elviselhetetlenül nagy lehet, így mielőbb orvosolni kell a problémát. De tévedés azt hinni, hogy ilyenkor csak az erős gyógyszerek képesek csillapítani a sajgó érzést.

A só a legelterjedtebb népi gyógymód, ha fájó fülről van szó. A meleg só ugyanis fájdalomcsillapító és több módon is kezelhetjük vele a sajgó testrészt. Régi gyógymód sót megmelegíteni, majd akár egy konyharuhába csavarva vagy pici zsákba téve, forrón a fájó fülre tenni borogatásként. Egészen addig érdemes rajtahagyni, amíg ki nem hűl és szükség esetén meg lehet ismételni a procedúrát. Emellett sós víz feletti inhalálás szintén jól bevált házi praktika.

Mivel a kisgyerekeket gyakran gyötri a kínzó fülfájás, külön számukra létezett egy kiváló találmány. Tulajdonképpen ez egy sapka és fülvédő keresztezéséből jött létre, ami nagyon találóan "sópka" néven terjedt el. A trükköt az jelentette, hogy a fülvédő részébe lehetett önteni a már felmelegített sót, majd a sapkát a gyerek fejére téve várni a javulást.

Inhaláláskor a só mellett érdemes kipróbálni a fodormentát, pakolásként pedig a hagymát. A könnyfakasztó zöldséget felkockázva, gézhengerbe csavarva kell a fülbe dugaszolni, hogy az illóolajok ki tudják fejteni hatásukat.

Milyen fülcseppeket használjunk?

Gyógynövényboltokban különböző készítményeket lehet kapni fülbántalmakra. Ilyen esetekre különösen ajánlott a kövirózsa vagy a grapefruitmagcsepp. Persze, ha megterem a kertünkben a kövirózsa, mi magunk is elkészíthetjük. Ehhez a levelét kell apróra összetörni, majd gézlapra rátéve a fülbe helyezni. Illetve a vöröshagyma sem csak pakolásként, hanem a fülbe csepegtetve is kifejti gyógyító hatását.

Mit tud a burgonya?

Első hallásra talán meglepőnek tűnik, de a krumpli szintén enyhíti a fülfájást. Egyrészt a népi gyógymódok között szerepel a krumpli főző levével való párologtatás, másrészt megfőzve, sózva és összetörve, majd a fülbe dugaszolva is csillapítja a bántalmakat.

Olvasson tovább! Fülfájás kínozza? Így enyhítheti otthon a fájdalmakat! tovább!

A fülfájás alattomos, de ezeknek a módszereknek a segítségével nem kell kétségbe esve az ügyeletre rohannunk, még akkor sem, ha az éjszaka közepén tör ránk a fájdalom, hiszen egy kis só vagy krumpli mindig akad otthon.

Forrás: EgészségKalauz